Hlavní obsah

Vražda gdaňského starosty: Úřady z vězení pustily odjištěný granát, míní o podezřelém expert

Podezřelý z vraždy Pawla Adamowicze se ve vězení měl svěřit se svými extremistickými názory.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Před propuštěním se Stefan W. ve vězení svěřil se svou nenávistí k Občanské platformě. Policii varovala i jeho matka.

Článek

Polská vězeňská služba i policie podle televize TVN 24 věděly o extremistických myšlenkách, se kterými se Stefan W. měl svěřit vězeňskému vychovateli. Několik dní předtím, než 27letý Stefan W. loni v prosinci opustil vězení, kde si odpykával pětapůlletý trest za bankovní přepadení, vychovateli řekl, že má v plánu odjet z Pomořského vojvodství, v němž Gdaňsk leží. Vadilo mu, že v něm vládne centristická Občanská platforma. Chtěl odjet do nějakého jiného vojvodství, kde je u moci strana Právo a spravedlnost (PiS), protože on je jejím stoupencem. Tato sociálně konzervativní strana vládne i na celopolské úrovni.

„Chtěl bych, aby se (předseda PiS) Jaroslaw Kaczyński stal diktátorem,“ svěřil se Stefan W. podle záznamů vězeňskému vychovateli. Tvrdil také, že má v úmyslu být na svobodě bezdomovcem, bydlet v ubytovnách pro lidi bez přístřeší, jezdit po Polsku vlakem a vyhýbat se přitom Pomořskému vojvodství, protože to je podle něho baštou Občanské platformy.

Vězeňská služba o obsahu rozhovorů se Stefanem W. informovala policii. Co se s informacemi dělo dál, ale není podle polských médií jasné, protože policie v Gdaňsku se k věci odmítla vyjádřit.

Policii varovala i matka podezřelého

Vězeňský vychovatel si Stefana W. pozval na pohovor v reakci na upozornění matky odsouzeného. Ta se na policii obrátila kvůli tomu, že jí dělá starosti chování syna, který „slyší hlasy“, chce se pomstít politikům za křivdu, za niž považoval trest vězení. Upozornila policisty, že Stefan podle ní může být nebezpečný. Během pobytu ve vězení u něj psychiatři diagnostikovali paranoidní schizofrenii.

Marek Biernacki, jenž v minulosti za vlády Občanské platformy působil jako koordinátor tajných služeb, řekl portálu Wyborcza.pl, že „na svobodu byl vypuštěn odjištěný granát“. Podle něj ho měla sledovat nejen policie, ale i tajné služby. Současný ministr vnitra Joachim Brudziński v minulých dnech nařídil kontrolu gdaňské policie. Ta má zjistit, zda instituce, které dostaly informace o plánech Stefana W., podnikly dostatečné kroky pro to, aby mu bylo zabráněno v dalším páchání trestné činnosti.

Stefan W. se v neděli 13. ledna během celopolské charitativní akce na jednom z gdaňských náměstí vrhl na starostu Pawla Adamowicze a pobodal ho nožem. Adamowicz, někdejší člen Občanské platformy, který v čele gdaňské radnice stál dvacet let, o den později svým zraněním podlehl. Vyšetřovatelé dnes uvedli, že Stefan W. nebyl při útoku na Adamowicze pod vlivem alkoholu ani jiných omamných látek.

Reklama

Související témata:

Doporučované