Hlavní obsah

Vražda Kim Čong-nama: Ženy útok nacvičovaly v nákupních centrech

Podezřelé z vraždy Kima podle policie vycvičili Severokorejci.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Malajsijská policie podezřívá zadržené ženy, že je vycvičili severokorejští agenti. Vyšetřovatelé v souvislosti s vraždou bratra vůdce KLDR hledají severokorejského diplomata.

Článek

Malajsijská policie identifikovala dva další podezřelé z vraždy bratra severokorejského vůdce Kim Čong-nama a pozvala je k výslechu. Jeden z nich je druhým tajemníkem severokorejského velvyslanectví v Malajsii, druhý je napojen na severokorejskou leteckou společnost Air Koryo a oba se stále nacházejí v Malajsii. Sdělilo to ve středu vedení policie.

Kim Čong-nam byl 13. února zřejmě otráven jedovatou látkou, když v Kuala Lumpuru čekal na svůj let zpět do Macaa, kde dlouhodobě žil. Jižní Korea z atentátu obvinila severokorejské agenty.

Záběry z letiště v Kuala Lumpuru ukazují vraždu Kim Čong-nama:

Malajsijská policie v pátek zatkla Severokorejce Ri Čong-čchola, který žije v Malajsii přes tři roky. Již dříve zatkla dvě ženy, s vietnamským a indonéským pasem, a přítele jedné z nich. Z přímého spáchání vraždy je podezřelá jedna za zadržených žen.

Útok cvičily dopředu

Policie ve středu podle agentury AP sdělila, že obě ženy severokorejští agenti vycvičili, aby rozetřely Kimovi jed po tváři a pak si umyly ruce. Velitel malajsijské policie podle BBC uvedl, že ženy si útok několikrát před tím nacvičily v nákupních centrech v Kuala Lumpuru.

Měla jsem hrát ve skryté kameře, tvrdí podezřelá z vraždy bratra Kim Čong-una:

V souvislosti se smrtí bratra vůdce KLDR pátrá malajsijská policie po dalších čtyřech občanech Severní Koreje, kteří opustili Malajsii v pondělí, kdy byl Kim Čong-nam otráven. Policie nesdělila, zda je čtveřice hledaných nějak spojena se severokorejskou vládou. Ve středu policie uvedla, že podle všeho odletěli do severokorejské metropole Pchjongjangu.

Tělo zavražděného je v márnici vzhledem k vysoké citlivosti případu pod pečlivou ochranou ozbrojeného týmu. Stále se čeká na výsledky druhé pitvy. Kim Čong-namova násilná smrt vyvolala napětí v diplomatických vztazích mezi Malajsií a KLDR.

Co zatím víme o vraždě Kim Čong-nama?

Kim Čong-nam byl bratrem současného severokorejského vůdce Kim Čong-una a zároveň nejstarším synem bývalého vůdce Kim Čong-ila, za jehož nástupce byl několik let považován. Kim Čong-nam měl pověst playboye, hráče v kasinech a povaleče a byl dlouhodobě pro severokorejskou vládu trnem v oku.

Reklama

Doporučované