Hlavní obsah

Vražda Kimova bratra: Malajsie zatkla druhou ženu, čeká se na výsledky pitvy

Malajsie zadržela druhou ženu v souvislosti s vraždou Kimova bratra.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Lekáři ve středu dokončili pitvu. Zatím není jasné, zda Malajsie výsledky zveřejní.

Článek

Malajsie v souvislosti s pondělní vraždou nevlastního bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una zadržela druhou ženu. Malajsijské státní tiskové agentuře Bernama to řekl šéf policie Khalid Abu Bakar.

Policie později uvedla, že zadržená žena měla indonéský pas, podle kterého se jmenuje Siti Aishahová a je jí 25 let. Ve středu malajsijská policie oznámila, že v souvislosti s vraždou zadržela ženu s vietnamským cestovním dokladem a hledá několik dalších zahraničních podezřelých, napsala agentura Reuters. Zatím není jasné, zda doklady obou žen jsou pravé.

Na výsledky pitvy se zatím čeká

Kim Čong-nam byl usmrcen na letišti v malajsijském hlavním městě Kuala Lumpuru. Jihokorejská rozvědka v úterý uvedla, že Severokorejce otrávily dvě agentky KLDR. Příčina smrti bratra severokorejského diktátora, který žil řadu let v čínském Macau, nebyla zatím určena. Podle některých zdrojů byl Kim Čong-nam zabit pomocí otrávených jehel, podle jiných zdrojů ho útočnice postříkaly na obličeji jakousi jedovatou tekutinou.

Video: Policie zadržela ženu podezřelou z vraždy Kim Čong-nama. Zachytila ji bezpečnostní kamera.

Video: Jaroslav Brousil

Lékaři ve středu dokončili pitvu Kim Čong-nama. Zatím se však neví, zda Malajsie výsledky pitvy oficiálně oznámí, uvedla agentura AP.

Severokorejci slaví narozeniny vůdcova otce

Kim Čong-nam, který měl pověst playboye, hráče v kasinech a povaleče, byl dlouhodobě pro severokorejskou vládu trnem v oku. V roce 2001 byl zadržen při pokusu vstoupit na území Japonska s falešným pasem, přičemž tvrdil, že chce navštívit tokijský Disneyland. Veřejně také kritizoval svého bratra Kim Čong-una a prohlašoval, že stávající stalinistický režim v jeho vlasti již dlouho nevydrží.

Severokorejská média o smrti diktátorova bratra zatím mlčí. Místní si ve čtvrtek připomínají 75. výročí narození předchozího vůdce KLDR Kim Čong-ila, který zemřel v roce 2011. Stránky novin i obrazovky televize tak zabírají výhradně oslavy.

TWITTER: „Státní svátek v únoru."

Co zatím víme o vraždě Kim Čong-nama:

Reklama

Doporučované