Hlavní obsah

Vražda kvůli německé migrační politice. Neonacista dostal doživotí

Foto: Profimedia.cz

Vrah Waltera Lübckeho Stephan Ernst u soudu ve Frankfurtu and Mohanem.

Reklama

V Německu zazněl přísný verdikt nad vrahem hesenského politika Waltera Lübckeho. Čin, který předloni otřásl Německem, byl podle nepravomocného rozsudku motivovaný politicky.

Článek

Apeloval na křesťanské zásady a podporoval přijímání uprchlíků a politiku kancléřky Angely Merkelové. Hesenský politik německé CDU Walter Lübcke se kvůli tomu stal terčem nenávisti na sociálních sítích a nakonec ho jeho postoj stál život. V noci z 1. na 2. června 2019 byl zastřelen na terase svého domu v Kasselu.

Známá tvář krajně pravicové scény

Vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem za to ve čtvrtek poslal Lübckeho vraha na doživotí za mříže. Pachatelem je sedmačtyřicetiletý Stephan Ernst, který je už od 80. let známou postavou německé krajně pravicové scény. Rozsudek zatím není pravomocný, rozhodovat ještě v případě odvolání může Spolkový soudní dvůr.

Na Ernstovu stopu vyšetřovatele přivedla DNA nalezená na místě činu. Jeho jméno se podle dřívějších informací v médiích objevuje mimo jiné v materiálech z vyšetřování série vražd imigrantů, které měla spáchat neonacistická teroristická skupina Národněsocialistické podzemí (NSU). Teroristé z NSU v letech 2000 až 2007 zavraždili devět mužů tureckého a řeckého původu a jednu německou policistku.

Foto: Profimedia.cz

Zavražděný hesenský politik CDU Walter Lübcke.

Ernst spadal mnoho let do skupiny kategorie „pravicových extremistů připravených použít násilí“ a tajné služby ho řadily mezi vysoce nebezpečné neonacisty. Byl už také několikrát trestán – v roce 2010 dostal sedmiměsíční podmínku kvůli narušování veřejného pořádku po útoku při demonstraci odborářů v Dortmundu v květnu 2009. Od té doby záznam neměl.

V případě doživotního trestu mají odsouzení lidé v Německu právo žádat po 15 letech o předčasné propuštění, Ernsta se ale taková možnost týkat nebude. Soud ho totiž odsoudil za zvlášť závažný zločin, a vyhradil si proto právo následné ochranné vazby. To je preventivní opatření, které není považováno za trest, protože slouží k ochraně veřejnosti před mimořádně nebezpečnými zločinci.

Druhého obžalovaného soud osvobodil

Ernst se několikrát k vraždě Lübckeho přiznal, měl ale tři odlišné verze. V jedné z nich vinil z vraždy spoluobžalovaného Markuse H., který byl také na místě činu. I když státní zástupce pro druhého muže požadoval devět let vězení, soud druhého muže v tomto bodě obžaloby osvobodil. Ernstovu výpověď totiž nepovažoval za věrohodnou. Markus H. ale dostal podmínku 1,5 roku za nedovolené ozbrojování.

Čtvrteční rozsudek nad Ernstem uvítal generální tajemník CDU Paul Zemiak. Případu se teď také začne věnovat vyšetřovací komise hesenského zemského sněmu. Jejím cílem je prověřit, zda nedošlo k selhání tajných služeb, které o extremistovi Ernstovi věděly. Lübckeho vražda je v novodobé německé historii první vraždou politika spáchanou krajní pravicí.

Reklama

Doporučované