Hlavní obsah

Vražda mladistvých nebo mučení zadržených. Britská vláda a armáda čelí obvinění z krytí válečných zločinů

Foto: Flickr.com/The U.S. Army

Britští, američtí a iráčtí vojáci v Basře.

Reklama

Britská vláda a ozbrojené síly zatajují zabíjení civilistů britskými jednotkami v Afghánistánu a Iráku. Tvrdí to novináři z BBC Panorama a The Sunday Times, kteří mluvili s 11 britskými detektivy. „Máme věrohodné důkazy, že došlo k válečným zločinům,“ tvrdí vyšetřovatelé.

Článek

Britské ministerstvo obrany uvedlo, že spolupracuje s Mezinárodním trestním soudem (ICC) na objasnění obvinění. V případě zahájení formálního vyšetřování by šlo o první případ, kdy by soud v Haagu podnikl kroky proti britským občanům kvůli válečným zločinům. Nepodložené tvrzení o tom, že se měla záležitost ututlat, ale ministerstvo odmítlo.

Uniklé dokumenty údajně obsahují důkazy o účasti vojáků na zabíjení dětí a mučení civilistů či o maření vyšetřování. Podle deníku The Independent mělo jít i o úmrtí ve věznicích, týrání a sexuální zneužívání zadržených skotským regimentem Black Watch.

Ministr zahraničí Dominic Raab pro BBC řekl, že „všechna důvěryhodná obvinění byla prozkoumána“. Nalezli podle něj správnou rovnováhu nad tím, zda údajné válečné zločiny vyšetřovat.

Nové důkazy podle BBC objevili vyšetřovatelé z týmu šetřícího starší obvinění ze zločinů spáchaných britskými jednotkami (IHAT) během mise v Iráku a Afghánistánu.

Vláda se rozhodla ukončit projekt IHAT poté, co byl propuštěn právník Phil Shiner, který s týmem IHAT projednával více než 1 000 potenciálních zločinů. Propustili ho na základě obvinění, že v Iráku platil informátorům, kteří mu měli pomáhat hledat klienty.

Bývalí detektivové z IHAT ale uvedli, že Shinerovo jednání bylo zneužito jako výmluva k uzavření vyšetřování. Žádný z případů vyšetřovaných IHAT nevedl ke stíhání potenciálních zločinců.

„Ministerstvo obrany nemělo v úmyslu stíhat žádného vojáka, pokud to nebylo absolutně nutné a pokud se z toho nemohli vykroutit,“ řekl jeden z detektivů z týmu IHAT.

Případ z roku 2003

BBC Panorama znovu prověřila důkazy v řadě případů údajných válečných zločinů. Jedním z takových případů, které vyšetřoval IHAT, bylo zastřelení iráckého policisty britským vojákem při hlídce v Basře v roce 2003.

Iráckého člena policejního sboru Raida al-Mosawiho tehdy britský voják zastřelil v uličce poblíž svého domova. Později na následky zranění zemřel. Incident v té době vyšetřoval velící důstojník britského vojáka Christopher Suss-Francksen. Ten do 24 hodin dospěl k závěru, že střílet bylo v pořádku, protože irácký policista vystřelil jako první, a voják tak jednal v sebeobraně. Podle jeho zprávy střelbu viděl další britský voják, který potvrdil, že Iráčan vystřelil jako první.

Detektivové z týmu IHAT strávili vyšetřováním případu dva roky a hovořili s více než 80 britskými vojáky, i včetně údajného svědka střelby. Ten detektivům řekl, že se v uličce, kde ke střelbě došlo, nepohyboval. V prohlášení pro IHAT tedy byly tyto informace v přímém rozporu se zprávou Suss-Francksena. „Tato zpráva je nepřesná a vyvolává dojem, že jsem byl očitým svědkem. To není pravda,“ dodal svědek.

Voják prohlásil, že slyšel pouze jeden výstřel. To naznačuje, že irácký policista vůbec nestřílel jako první. Ostatní svědci týmu IHAT tuto verzi potvrdili.

Detektivové došli k závěru, že vojáka, který al-Mosawiho zastřelil, by měla policie stíhat a Suss-Francksena by měla obvinit z pokusu o utajení toho, co se stalo. Žalobci však před soud nikoho nepřivedli.

„Můj klient neviděl materiál týmu IHAT a nedokáže se proto vyjádřit ke kvalitě ani spolehlivosti důkazů shromážděných vyšetřovateli,“ prohlásil Suss-Francksenův právník.

Dalším prověřovaným případem byl incident ve vesnici Loj Bagh z roku 2012. Člen britské speciální vojenské jednotky SAS tehdy v rodinném domě zastřelil čtyři mladíky ve věku od dvanácti do dvaceti let. Voják podle svého tvrzení jednal v sebeobraně, jeden z chlapců na něj prý mířil zbraní. Rodiny obětí ale uvedly, že všichni čtyři chlapci seděli v době vraždy na zemi a popíjeli čaj a že je voják zastřelil z těsné blízkosti. Na fotografiích vyšetřovatelů je vidět, že díry ve zdi od kulek se nachází zhruba půl metru nad zemí, tedy zhruba ve výšce, která podporuje verzi rodin obětí.

Vyšetřování je nezávislé

Britské ministerstvo obrany deníku The Independent sdělilo, že obvinění ze zásahů do vyšetřování činnosti britských speciálních jednotek v Iráku a Afghánistánu nejsou pravdivá. „Rozhodování vyšetřovatelů a žalobců bylo nezávislé a zahrnovalo vnější dohled a právní poradenství,” uvedlo ministerstvo v prohlášení.

„Naši vojáci sloužili v Iráku a Afghánistánu s velkou mírou odvahy a profesionality a očekáváme od nich jen to nejlepší. Uskutečňování vojenských operací probíhá v souladu se zákony o ozbrojených konfliktech. Případná obvinění se podrobují vyšetřování,” prohlásil mluvčí ministerstva obrany.

Reklama

Doporučované