Hlavní obsah

Vražda novináře Kuciaka a pád premiéra Fica. Byla to jen záminka, míní slovenský velvyslanec

Nesouhlasím s názorem, že se na Slovensku vraždí novináři. Vražda Jána Kuciaka je mimořádný exces, říká Weiss.Video: Jindřich Šídlo, Seznam Zprávy

 

Reklama

Slovensko bude potřebovat někoho, jako je Fico. Po vraždě novináře Jána Kuciaka se vytváří dojem, že tam vládne zmar. S tím nesouhlasím, říká slovenský velvyslanec v Praze Peter Weiss.

Článek

„Dva roky boje (opozice) s vládou se zintenzivnily na základě té záminky, nešťastné, tragické, kterou byla vražda novináře Jána Kuciaka,“ hodnotí politickou krizi na Slovensku a čtvrteční demisi premiéra Roberta Fica velvyslanec Peter Weiss.

„Vláda má největší zájem na tom, aby se ta vražda co nejrychleji vysvětlila. Až budeme znát skutečné motivy, budou se možná někteří stydět za to, co psali,“ dodává.

Dnes pětašedesátiletý Weiss zná Fica jako málokdo: společně kandidovali v roce 1992 na východním Slovensku do parlamentu. Weiss jako předseda Strany demokratické levice (SDL), sedmadvacetiletý Robert Fico jako začínající politik.

O svém někdejším „žáku“ a pozdějším „šéfu“ Ficovi hovoří se zjevným respektem. „Byl to politický talent, který se objeví jednou za čas,“ říká Weiss. A varuje, že předčasné volby, po nichž část slovenské politické scény i veřejnosti volá, by mohly přinést jen další problémy.

„Po mediální smršti nemohly stoupnout preference Smeru, ale stouply Kotlebovi, komunistům, radikálům. Opozice nezískala téměř nic. Pokud by byly nové volby, vznikla by pravděpodobně patová situace,“ předvídá.

Jaká bude Ficova role ve slovenské politice po odchodu z premiérského křesla? A jak velvyslanec Weiss hodnotí jeho kritiku prezidenta Andreje Kisky za setkání s finančníkem Georgem Sorosem? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den ve 21:00 a 21:30 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované