Hlavní obsah

Ministr Kaliňák neodstoupí: „Křeslo bych vyměnil za ty dva životy. Teď je ale je priorita vyšetřování”

Takhle se Slovensko rozloučilo s novinářem Jánem Kuciakem.Video: Kateřina Vodvářková, Reuters

 

Reklama

Ve slovenské veřejnoprávní televizi RTVS dnes v poledne promluvil slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. „Moje křeslo bych okamžitě vyměnil za ty dva životy. Teď je ale prioritou vyšetřit dvojnásobnou vraždu.” V televizi dnes večer - po hlavních zprávách - mimořádně promluví i všichni tři nejvyšší ústavní činitelé: prezident Andrej Kiska, následně předseda parlamentu Andrej Danko a nakonec premiér Robert Fico.

Článek

Ministr vnitra a místopředseda Směru Robert Kaliňák, kterého jedna ze tří vládních stran, Most-Híd, a opozice vybízí k demisi, znovu zopakoval, že jeho odstoupení není podstatné. „Odstoupení z funkce po mně požadují každé dva měsíce. Nesouvisí se situací.”

Kaliňák také řekl, že kromě slovenských policistů případ dvojnásobné vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky vyšetřují dva italské policejní týmy, čeští policisté a taky zástupce FBI a Europolu.

Poslankyně Národní rady SR Lucia Ďuriš Nicholsonová, se kterou Kaliňák ve studiu diskutoval, označuje pozvání zahraničních vyšetřovacích týmů jako ostudu pro Slovensko a pro policejního prezidenta Tibora Gašpara. Kaliňák v reakci označil postup za standardní.

Lidé byli v minulých dnech podle Nicholsonové v ulicích nejen kvůli uctění památky zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, ale protestovali i proti Robertu Kaliňákovi. Politička tvrdí, že lidé by i přes případné dopadení pachatele nevěřili Kaliňákovi, že chytil správného vraha. Protože dle slov Nicholsonové Kaliňák je ten, který dovolil italské mafii dostat se až k předsedovi vlády.

Odpovědi na otázku, proč jako jedním z prvních lidí na místě činu byl šéf protikorupční jednotky Róbert Krajmer, se Kaliňák vyhnul. Uvedl, že Nicholsonová spojuje informace, které spolu nesouvisí.

Země žije v posledních dnech dvojnásobnou vraždou investigativního novináře a jeho snoubenky, případ otřásá slovenskou politikou.

„Neděle večer může rozhodnout o dalším politickém směřování země,” napsal o očekávaných projevech server Aktuality.sk, pro který zastřelený žurnalista pracoval. „Hlava státu by tak po dnech mlčení chtěla přednést stanovisko k vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky,” dodal s tím, že zatímco Kiska svůj projev avizoval již před pár dny, v sobotu jej následoval předseda vlády a vládní strany Směr Fico a pak se přidal i Danko, který je předsedou Národní rady SR, jakož i vládní Slovenské národní strany.

Reklama

Doporučované