Hlavní obsah

Vražda novináře? Není to poprvé, co si Saúdové vyřídili v cizině účty s kritikem režimu, říká americký žurnalista

Rozhovor s americkým novinářem Borzouem Daragahim o zmizelém kritikovi saúdského režimu.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Turecko má údajně k dispozici audiozáznam, který dokazuje, že saúdskoarabský opoziční novinář Džamál Chášukdží byl na konzulátu Saúdské Arábie v Istanbulu brutálně zavražděn.

Článek

Americký deník The Washington Post, pro nějž Chášukdží psal, citoval tureckého představitele, podle kterého „můžete slyšet Chášukdžího hlas a hlasy mužů mluvících arabsky. Můžete slyšet, jak byl vyslýchán, mučen a poté zavražděn“.

„Audionahrávka poskytuje jeden z nejpřesvědčivějších a nejděsivějších důkazů,“ řekli listu turečtí představitelé. A údajně ji mají už někteří novináři k dispozici.

Už dříve ale zástupci tureckých bezpečnostních složek neoficiálně uvedli, že saúdskoarabský opoziční novinář Džamál Chášukdží byl minulý týden zavražděn, a to na příkaz saúdskoarabské královské rodiny.

Podle tureckých médií kvůli činu přiletěla do Istanbulu 15členná skupina agentů, mezi nimiž byli i členové ochranky saúdského vládce a také odborník na pitvy. Saúdská Arábie tvrzení odmítá.

V rozhovoru pro pořad Svět bez obalu se ke kauze vyjádřil i americký novinář Borzou Daragahi, dopisovatel britského deníku The Independent v Istanbulu a také několikanásobný nominant Pulitzerovy ceny za mezinárodní zpravodajství.

„Něco se mu stalo uvnitř konzulátu,“ říká Daragahi. „Byl nějak zneschopněn. Existuje spousta teorií. Že byl rozřezán, že to je jako příběh z filmů Quentina Tarantina a podobně. Nic zatím nevíme jistě. To, co víme, je, že Džamál Chášukdží, devětapadesátiletý novinář, bývalý zástupce vysoce postaveného saúdského bezpečnostního představitele prince Turki bin Fajsála, svým způsobem insider saúdského režimu, který opustil svou zemi a stal se disidentem, byl znovu vlákán na konzulát Saúdské Arábie. A to poté, co tam už jednou byl. Poprvé tam šel poslední pátek v září, aby si vyřídil dokumenty ke svatbě. Bylo mu řečeno, aby přišel ještě jednou. A během té doby přiletěl dvěma soukromými letadly do Turecka tým patnácti Saúdů. Na konzulát dorazil jen několik hodin před příchodem Džamála a pak budovu bez něj – alespoň Chášukdží nebyl vidět – opustil a okamžitě opustil zemi.“

Připomeňte si, jak turečtí vyšetřovatelé prohlíželi sídlo saúdskoarabského konzula.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

Podle dopisovatele listu The Independent se všechno odehrálo v rozmezí několika málo hodin. „V Turecku jsou bezpečnostní kamery na každé zdi. Takže tohle je perfektně zdokumentováno. Neexistuje žádný záznam, jak jde Džamál Chášukdží ven.“

Americký žurnalista Borzou Daragahi v rozhovoru pro Seznam připomíná, že nepohodlný novinář není prvním případem, kdy byl Saúdy vyslán tým, aby někoho unesl. „Udělali to ve Spojených arabských emirátech, udělali to v Kuvajtu, udělali to v Jordánsku. Před pár lety to udělali ještě za minulého saúdského vládce také v evropských zemích,“ říká Daragahi. „Poslali tým a ten tam určenou osobu zajal, dal do letadla a odvezl ze země a pak Saúdové udělali několik obchodů se zbraněmi s nizozemskou vládou, aby se to ututlalo. Ale tohle je poprvé, co to udělali v Turecku. To je země, která klade velký důraz na svou národní identitu a suverenitu. Tohle není možné jen tak nechat být. I kdyby jim Saúdská Arábie dala miliardu dolarů a řekla, ať mlčí, vláda to nemůže z politických důvodů udělat. Každý v této zemi tuto kauzu sleduje. Každé noviny, každá televize neustále mluví o této kauze,“ říká mimo jiné amerických novinář.

Rozhovor je součástí pořadu Svět bez obalu publicisty Milana Šímy.

Svět bez obalu běží v premiéře každý čtvrtek od 21:00 na Televizi Seznam.

Jak naladit TV Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Doporučované