Hlavní obsah

Vražda političky v tureckém Izmiru vyhnala do ulic stovky lidí

Foto: Profimedia.cz

V tureckých městech protestovaly kvůli vraždě političky stovky lidí.

Reklama

V důsledku čtvrtečního útoku na sídlo prokurdské Lidové demokratické strany (HDP) v tureckém Izmiru zemřela jedna její členka. V řadě tureckých měst demonstrovaly kvůli incidentu stovky lidí.

Článek

Jeden útočník, jedna smrt, tisíce nespokojených. To je bilance čtvrtečního incidentu v tureckém městě Izmir. Ozbrojený muž vnikl do budovy Lidové demokratické strany (HDP) a zastřelil tamní političku Deniz Poyrazovou. Podle místních úřadů útočník pracoval ve zdravotnictví, krátce po útoku policie muže zadržela.

Podle tureckých médií nejde o náhodný incident, ale o předem naplánovaný útok. Ten 27letý Onur Gencer začal plánovat již v lednu a dlouhou dobou prozkoumával budovu HDP v izmirské čtvrti Konak.

Podle vlastních slov měl útočník v úmyslu zastřelit více lidí. „Mým cílem bylo najít tam několik lidí, ale byl tam jen jeden člověk. Kdyby bylo více lidí, střílel bych na ně,“ cituje muže anglickojazyčný web Duvar, podle něhož během útoku útočník vystřelil nejméně desetkrát, šest kulek přitom zasáhlo Poyrazovou.

Podle bývalých kolegů, s nimiž pracoval ve státní nemocnici Kemalpaşa, Gencer se nedávno vrátil ze Sýrie, často míval záchvaty vzteku a neustále mluvil o tom, že chce získat zbrojní průkaz. Jeho kolegové však uvádí, že Gencer byl jedním z lidí, kterým podobná licence neměla být udělena. Na jeho sociálních sítích se také objevují fotografie, na nichž pózuje s kalašnikovem v rukou.

„Stát ponese odpovědnost“

Turečtí politici útok na budovu Lidové demokratické strany a zastřelení izmirské političky ostře kritizovali. „Odsuzujeme útok na budovu pobočky HDP v Izmiru a vraždu. Turecko nikdy nedá příležitost provokacím, které mají za cíl narušit mír a bezpečnost země,“ napsal na Twitteru krátce po útoku mluvčí vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) Ömer Çelik.

Vůdce krajně pravicové strany nacionalistického hnutí (MHP) Devlet Bahçeli označil čtvrteční incident za „domácí a zahraniční provokaci, která má vést k ideologickým, etnickým a politickým zlomům“ v zemi.

Lídr strany Strana budoucnosti (GP) Ahmet Davutoğlu útok také odsoudil a vyjádřil soustrast Poyrazově rodině. „Násilí musí prohrát,“ uvedl s tím, že vláda by podle něj měla přijmout „naléhavá opatření, aby terorismus nevrhal stín na politiku“.

Smrt Poyrazové, která byla členkou třetí nejsilnější strany v zemi, vyhnala do ulic Izmiru stovky lidí, nespokojené hlasy Turků je slyšet také v Istanbulu či městě Diyarbakır. „Fašistický stát ponese odpovědnost,“ skandovali protestující během demonstrace v hlavním městě. Podle agentury AFP během protestů mezi demonstranty a policií došlo k potyčkám, několik aktivistů bylo zadrženo. Strana vyzvala také k demonstracím po celém Turecku a k vyjádření solidarity s HDP.

Dlouhodobé represe

Incident rovněž obnovil diskuzi o ukončení činnosti politické strany. Jak uvádí světová média, není to poprvé, co turecká vláda usiluje o rozpuštění Lidové demokratické strany. Represe proti straně začaly již v roce 2016, kdy byl uvězněn její vůdce a bývalý kandidát na prezidenta Selahattin Demirtaş. Na konci loňského roku Evropský soud pro lidská práva (ESLP) vyzval Turecko k jeho propuštění. Podle něj jsou důvody jeho věznění jen zástěrkou pro omezení politické plurality v zemi.

Žádost o rozpuštění HDP, kterou turecká prokuratura podávala v březnu, ústavní soud odmítl a vyzval státní zástupce k doplnění informací. Později na řadu přišla i druhá žádost, kterou obžaloba podala na začátku června. O tom, zda je žaloba v souladu s ústavou a zda se toho případu ujme, Ústavní soud bude rozhodovat v pondělí. Prokuratura označuje HDP za politické křídlo zakázané Strany kurdských pracujících a viní ji z terorismu a rozvracení jednoty tureckého státu.

Avšak představitel evropské pobočky HDP Devriş Çimen se domnívá, že všechna obvinění vůči straně jsou politicky motivovaná a na justici tlačí prezident Recep Tayyip Erdoğan a jeho neoficiální partner Devlet Bahçeli, vůdce ultranacionalistické strany MHP.

O tom, že se nepřátelská protikurdská rétorika tureckého prezidenta mohla stát příčinou útoku, napsala včera francouzská agentura AFP. Za „jednoho z podněcovatelů“ útoku na Lidovou demokratickou stranu v rámci systematických represí označili Erdoğana také představitelé strany.

Reklama

Související témata:

Doporučované