Hlavní obsah

Vražda v ostrovním ráji: Novináře přepadli bojovníci IS doma a pak ho zabili na moři

Novinář Ahmad Rilván. Foto: Freedom Watch Maldives

Reklama

Vládní komise oznámila, že pohřešovaný novinář byl zavražděn.

Článek

Maledivská vládní vyšetřovací komise dospěla k názoru, že nezávislého novináře Ahmada Rilvána, který zmizel v roce 2014, zavraždili pravděpodobně pachatelé napojení na islamistické bojovníky v Sýrii. Podle komise reportéra přepadli před jeho domem a pak usmrtili na moři, uvedla dnes agentura AP.

Rilván psal pro zpravodajský server Maldives Independent. Kvůli svým článkům byl v kontaktu se skupinou maledivských občanů, kteří bojovali v Sýrii. Vůdce této skupiny přitom novináře obvinil, že nevěří v islám. Z konverzací přes Facebook Messenger vyšetřovatelé zjistili, že Rilvánovi vyhrožovali, že jsou jeho dny sečteny, uvedl předseda vládní vyšetřovací komise.

Maledivy jsou převážně muslimský souostrovní stát zhruba se 400 tisíci obyvateli a patří mezi nejoblíbenější turistické destinace na světě s desítkami luxusních letovisek. Nechvalně prosluly tím, že v přepočtu na obyvatele mají v Sýrii největší počet islamistických bojovníků, kteří bojují zejména v řadách teroristů z hnutí Islámský stát (IS).

Reklama

Doporučované