Hlavní obsah

Vraždění, sexuální zotročování, verbování dětí. Soud v Haagu prokázal vinu konžského „Terminátora“

Foto: Reuters

Bosco Ntaganda byl uznán vinným z válečných zločinů.

Reklama

Bosco Ntaganda byl velitelem povstalecké politické a vojenské formace s názvem Svaz konžských vlastenců. Na jeho rozkaz se během občanské války v Demokratické republice Kongo odehrávala zvěrstva.

Článek

Na sklonku druhé občanské války, která propukla na přelomu milénia v Demokratické republice Kongo (bývalý Zair), se v zemi zformovalo militantní politické křídlo Svaz konžských vlastenců. Jedním z vůdců skupiny byl Bosco Ntaganda.

Mezi lety 2002 a 2003 byl tím, kdo řídil kroky vzbouřenců. Do své armády verboval děti, kterým bylo mnohdy méně než deset let. Na svědomí má vraždění, sexuální zotročování, znásilňování nezletilých.

Ze spáchaných zvěrstev ho v pondělí usvědčil Mezinárodní trestní soud v Haagu. Vinným ho uznal v osmnácti bodech obžaloby – ve třinácti případech šlo o válečné zločiny, ve zbývajících pěti o zločiny proti lidskosti. O trestu se rozhodne při dalším slyšení, hrozí mu doživotí.

„Byl jsem voják, nikoli zločinec,“ hájil se u soudu pětačtyřicetiletý Ntaganda. Trvá na tom, že je nevinen. „Obvinění proti mně nejsou ničím jiným než lži.“ Během líčení neprojevoval žádné emoce.

Jak informovaly weby britského deníku The Guardian a arabské Al-Džazíry, Ntaganda si kvůli svému krutému, bezohlednému chování vysloužil přezdívku „Terminátor“.

Se svou skupinou operoval v provincii Ituri na severovýchodě Demokratické republiky Kongo. Oblast se stala válečnou zónou ze dvou hlavních důvodů. Zaprvé byla oblast Ituri bohatá na nerostné suroviny, jakými jsou ropa, zlato nebo diamanty, zadruhé na místě docházelo k častým střetům mezi tamními etniky. Do druhé války v Kongu se zapojilo na 25 ozbrojených skupin, různou měrou do ní bylo zataženo devět afrických států včetně Rwandy či Ugandy.

Během ozbrojeného konfliktu zemřelo v oblasti Ituri přibližně 60 tisíc lidí. Ntaganda se svou skupinou měl podle obžaloby na svědomí nejméně osm set životů.

Soudní líčení provázela celá řada zevrubných, drastických popisů jejich zločinů.

Ntaganda například nařídil, aby bylo 49 zajatců popraveno na banánové plantáži pomocí „holí a obušků či nožů a mačet“, napsal The Guardian.

„Muži, ženy, děti i batolata byli nalezeni v poli. Některá těla byla nahá. Někteří lidé měli svázané ruce. Jiní leželi s rozmlácenou hlavou. Mnoho těl bylo vykuchaných a znetvořených,“ uvedl během soudního líčení předsedající soudce Robert Fremr.

Rozsudek soudu sklidil řadu pozitivních reakcí u lidskoprávních organizací. „Věříme, že dnešní (pondělní) verdikt poskytne určitou útěchu těm, kteří byli ovlivněni jeho zločiny. Snad tento krok napomůže k tomu, aby tyto oběti konečně uzřely spravedlnost,“ napsala na Twitter Amnesty International.

Ntaganda nebyl první, kdo se za krutosti spáchané v Demokratické republice Kongo zodpovídal u Mezinárodního trestního soudu. Již v roce 2012 byl z podobných zločinů odsouzen ke čtrnácti letům vězení muž jménem Thomas Lubanga. Člověk, který založil a vedl zmíněnou povstaleckou skupinu Svaz konžských vlastenců. Britská BBC před časem napsala, že Lubanga do svých milic naverboval na 30 tisíc dětí.

Reklama

Související témata:

Doporučované