Hlavní obsah

Vraždily britské speciální jednotky civilisty? Objevily se nové důkazy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

U soudu se objevily nové dokumenty, které se týkají působení britských speciálních jednotek v Afghánistánu. Podle nich byli zabíjeni neozbrojení civilisté, proti zásahům se navíc postavili i místní vojáci.

Článek

Tisíce kilometrů od válkou zmítaného Afghánistánu se v roce 2011 v jednom britském baru setkali dva důstojníci britských speciální jednotek SAS. Tématem jejich hovoru byly obavy, že někteří členové SAS působící v Afghánistánu „nezákonně zabíjeli neozbrojené osoby“.

Podle nových důkazů to vypadá, že obavy byly opodstatněné, informuje BBC.

Důstojník, který o zabíjení civilistů v Agfhánistánu informoval, se ze země vrátil krátce před rozhovorem. Druhým účastníkem hovoru byl člen vojenského ústředí, který byl znepokojený zprávami z frontové linie. Ty ukazovaly prudký nárůst počtu „nepřátel zabitých v akci“.

Po rozhovoru byla následně vypracována zpráva. Ta podle BBC obsahovala jasná varování pro nejvyšší velení speciálních jednotek a dospěla k závěru, že vznesená obvinění si zaslouží „důslednější vyšetřování“, aby „v nejhorším případě zastavila kriminální chování“.

Nová zjištění mají pomoci při prověřování obvinění z nezákonného zabíjení zvláštními silami Spojeného království. To podal Afghánec Saifullah Ghareb Yar, který uvedl, že britští vojáci zavraždili čtyři členy jeho rodiny v časných ranních hodinách 16. února 2011.

Vláda dosud tvrdila, že čtyři členové Saifullahovy rodiny byli zabiti při sebeobraně. Nyní ale korespondence v nově zveřejněných dokumentech ukazuje, že jen několik hodin poté, co se elitní jednotky vrátily na základnu, si vyměnili někteří britští vojáci e-maily popisující události té noci jako „masakr“.

K onomu masakru došlo ve městě Nawa v provincii Helmand během noční akce, což bylo v tehdejší době běžné. Takzvané operace „zabít, nebo zadržet“ probíhaly ve spolupráci s afghánskými ozbrojenými složkami s cílem dopadnout členy organizace Tálibán.

Do Saifullahova domu dorazili příslušníci speciálních jednotek, tehdy teenagera svázali a umístili ho do místnosti s ostatními dětmi a ženami. Následně uslyšel střelbu. Po odchodu vojáků nalezl své dva bratry, bratrance a otce mrtvé. „Jeho hlavu zasáhlo mnoho střel, jeho nohu kulky úplně rozdrtily,“ řekl pozůstalý stanici BBC.

Už v loňském roce BBC informovala, že podobné operace britských ozbrojených složek v Afghánistánu byly nepřipravené a vojáci mohli označit špatné cíle.

„Nepochybuji o tom, že mnoho obvinění ze zabití nevinných lidí je oprávněných. Můžeme tak dojít k závěru, že bylo naprosto neoprávněně zabito velké množství civilistů,“ cituje BBC bývalého zvláštního zpravodaje OSN Philipa Alstona.

Saifullah i místní úřady věří, že vojáci jeho rodinu špatně zacílili a poté chladnokrevně popravili. Získané e-maily britských vojáků navíc ukazují, že afghánští vojáci podporují Saifullahovu verzi.

Jeden z afghánských velitelů uvedl, že „dva muži byli zastřeleni, když se pokusili utéct, a další dva muži byli zavražděni poté, co byli zadrženi a prohledáni“.

V e-mailech se navíc píše o tom, že afghánské síly odmítaly britské speciální jednotky doprovázet právě kvůli „neopodstatněným vraždám“.

Soudní dokumenty nyní ukazují, že vojenské velení nařídilo přezkoumání událostí. Zkoumání čeká všechny oficiální zprávy o zabití elitními jednotkami v období od prosince 2010 do dubna 2011. Počet mrtvých prý vedl velení k závěru, že jednotka „dělá něco špatně“. Podezření mělo vzbudit deset incidentů, při kterých bylo nalezeno méně zbraní než obětí. V jednom případě dokonce po operaci zůstalo devět mrtvých, vojáci ale našli pouze tři zbraně.

„Zdá se, že jednou z vlastností britských speciálních jednotek bylo to, že se nikomu nezodpovídají,“ řekl BBC Frank Ledwidge, bývalý důstojník, který působil v afghánské provincii Helmand.

„Odpovědnost se musí vztahovat na všechny a zejména na velitele a politiky, kteří tyto údajné zločiny dovolili, omlouvali nebo ignorovali, a vytvořili tak prostředí, ve kterém k nim mohlo dojít,“ dodal Ledwidge.

Reklama

Související témata:

Doporučované