Hlavní obsah

„Vraždit mohl jen někdo závislý na heroinu.“ Saúdská tajná služba vyslechla nahrávku novinářovy vraždy

Turecký prezident v úterý komentoval reakci člena saúdské tajné služby na nahrávku smrti novináře Chášakdžího.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Způsob vraždy šokoval po vyslechnutí nahrávky člena saúdské tajné služby. S nadsázkou turecký prezident v citaci dodal, že takové vraždy by byl schopný pouze člověk závislý na heroinu. Nahrávku získalo k nezávislému posouzení několik zemí.

Článek

Nahrávku vraždy saúdského novináře Džamála Chášakdžího slyšel i důstojník saúdské tajné služby. Jeho reakci tisku přiblížil turecký prezident Erdogan. Nahrávku od Turecka k nezávislému posouzení dostalo několik zemí – právě Saúdská Arábie a dále USA, Německo, Francie, Velká Británie a Kanada. Zástupce tajné služby Saúdské Arábie se o ní měl vyjádřit jako o „katastrofě“. Uvedl také v mírné nadsázce, že vraždu mohl spáchat jen někdo závislý na heroinu, uvádí americká televize CNN. „Dali jsme ty nahrávky každému, kdo projevil zájem. Naše tajná služba nic neskrývá,” řekl již dříve turecký prezident.

Řekněte o tom svému šéfovi. Nahrávka s Chášakdžího vraždou nepřímo spojuje saúdského korunního prince

Vzkaz „šéfovi“ podle USA korunního prince s vraždou novináře Chášakdžího nutně nespojuje

Podle deníku The New York Times člen saúdského komanda volal krátce po vraždě novináře svému nadřízenému. Podle deníku patrně řekl, ať vyřídí „svému šéfovi”, že „mise byla splněna”.

Mužem, který pravděpodobně uskutečnil telefonát o „splněné misi”, je Máhir Abdalazíz Mutrib, který na zahraničních cestách působí jako bodyguard korunního prince Muhammada bin Salmána. Podle amerického deníku je to silný důkaz, že za vraždou stojí lidé z blízkého okolí korunního prince Muhammada bin Salmána, ač na nahrávkách není konkrétní jméno. „Je to docela dobře usvědčující důkaz,“ citoval deník bývalého člena americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bruce Riedela.

Reklama

Doporučované