Hlavní obsah

Vrbětice koupily Babišovi čas navíc. Spor o pokračování vlády se odkládá

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Andrej Babiš navzdory výzvě opozice nepožádal ve Sněmovně o důvěru. Co bude dál? To chce opozice oznámit příští týden.

Článek

Premiérovi Andreji Babišovi (ANO) ve čtvrtek vypršelo ultimátum, které mu minulý týden dala koalice Spolu (KDU-ČSL, ODS, TOP 09). Podle části opozice měl poté, co jeho vláda přišla o podporu KSČM, požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru.

To se ale nestalo. Koalice Spolu další postup oznámí až příští týden. „Konkrétní kroky představíme v úterý na tiskové konferenci koalice Spolu, včetně výsledku našeho jednání s dalšími stranami ve Sněmovně,“ napsal Seznam Zprávám lídr koalice a předseda ODS Petr Fiala.

Koalice Spolu dříve uvedla, že začne už tento týden sbírat podpisy poslanců, aby mohla vyvolat hlasování o nedůvěře. Zda už sběr podpisů začal, teď ale zástupci koalice neřekli.

Zásadní v celé věci bude postoj druhé opoziční koalice - Pirátů a Starostů. Ti byli zatím k vyslovení nedůvěry vládě spíše rezervovaní, podle nich by takový krok pouze posílil pozici prezidenta Miloše Zemana. Byli by spíš pro rozpuštění Sněmovny, chtějí o tom jednat s ostatními politiky včetně prezidenta.

Piráti ale konečné rozhodnutí odkládají na příští týden. A to kvůli krizi v česko-ruských vztazích, jež nastala poté, co se o víkendu dostaly na veřejnost informace o ruské účasti na výbuchu muničních skladů ve Vrběticích před sedmi lety.

Jaké jsou možnosti?

Vyslovení nedůvěry vládě

K vyslovení nedůvěry vládě je potřeba 101 hlasů v Poslanecké sněmovně. Na tahu je poté prezident - může nechat dovládnout vládu v demisi, pověřit sestavením vlády někoho z politické scény nebo sestavit vládu odborníků.

Rozpuštění Sněmovny

K rozpuštění Sněmovny je potřeba 120 hlasů poslanců, poté Sněmovnu formálně rozpustí prezident. Od té chvíle běží limit 60 dnů, do kterých se musí konat předčasné volby. Sněmovnu nelze rozpustit 3 měsíce před tím, než jí uplyne mandát (v tomto případě tedy do 21. července).

Termín předčasných voleb

Strany nechtějí rozpustit Sněmovnu dříve, než bude platit nový volební zákon. K tomu by mělo dojít 1. července, pokud Senát nenavrhne účinnost uspíšit. Předčasné volby by se tak mohly nejpravděpodobněji konat v letním termínu.

„Nyní jsou zde pro Českou republiku zásadnější věci na dořešení, které budou mít vliv na mnoho let našeho vývoje a naši pozici v mezinárodním kontextu. K tématu se vrátíme příští týden,“ odpověděl Bartoš, když se ho Seznam Zprávy ptaly na to, jak pokročil s vyjednáváním o rozpuštění Sněmovny.

Jako prioritu své koalice nyní určil důstojné vyřešení otázky ruských aktivit na českém území.

Bartoš pouze řekl, že o možnosti rozpuštění Sněmovny už krátce hovořil s premiérem Andrejem Babišem. „S odkazem na názor klubu však této cestě zatím není nakloněn,“ řekl Bartoš diplomaticky.

Jak si v tuto chvíli vedou strany? Podívejte se na volební model Seznam Zpráv:

Sám Babiš se k pirátskému návrhu krátce vyjádřil na úterní tiskové konferenci ve Sněmovně, kde směrem k Pirátům řekl, že „si neumí přestavit, jak tito lidé chtějí řídit naši zemi“.

Zatímco koalice Spolu dala Babišovi ultimátum do tohoto čtvrtka, Piráti chtějí případné rozpuštění Sněmovny řešit až poté, co Senátem projde volební zákon a podepíše ho prezident. Senát by se měl zákonem zabývat ve středu 28. dubna.

Reklama

Doporučované