Hlavní obsah

Vrbětice ukázaly, že Česko patří na Západ, říká šéf sdružení investorů

Předseda Sdružení pro zahraniční investice – AFI Kamil Blažek.Video: Daniel Novák

 

Reklama

Kauza zapojení ruských agentů do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích podtrhla ukotvení Česka v západním světě nejen politicky, ale i obchodně, říká Kamil Blažek, předseda Sdružení pro zahraniční investice – AFI.

Článek

„Nebráníme se obchodním vztahům s kýmkoliv, byznys nezná hranic. V jistých situacích jsou ale hranice dány politikou a bezpečností,“ říká k současné česko-ruské roztržce šéf Sdružení pro zahraniční investice – AFI, které zastupuje špičky tuzemského byznysu.

„Naše místo ve světové ekonomice a světové politice je dáno tím, že jsme členy Evropské unie a Severoatlantické aliance a že našimi hlavními obchodními partnery je svět zemí OECD,“ dodal Blažek.

Roztržka s Ruskem je nepříjemná z hlediska českých vývozců a kvůli závislosti na dodávkách ruské ropy a plynu. Z pohledu zahraničních investic plynoucích do Česka hráli ruští investoři dosud jen okrajovou roli.

Podle posledních čísel zveřejněných Českou národní bankou bylo v Česku předloni oficiálně 23 miliard korun ruských investic. To bylo jen 0,6 procenta z celkového objemu přímých zahraničních investic v Česku. Například Německo se na zahraničních investicích v tuzemsku podílelo ve stejném období téměř 15 procenty.

Mnohem podstatnější pro českou ekonomiku v příštích letech bude, jak se přizpůsobí novým podmínkám pro byznys vyplývajícím z unijní Zelené dohody známé pod anglickým označením Green Deal. Plán Evropské komise na ochranu klimatu a snížení emisí by Česko mělo vzít jako šanci například pro přebudování automobilového průmyslu ve prospěch elektromobility.

„Z Česka by se mohl stát cluster pro elektromobilitu. Za pět let už to bude významný fenomén. Za deset let možná budou v elektrických autech jezdit všichni,“ předpovídá Blažek.

Zatím jednou z mála připravovaných investic navázaných na elektromobilitu v Česku je vznik továrny na baterie pro elektrické vozy, a to v návaznosti na naleziště lithia na krušnohorském Cínovci. Projekt je ale teprve ve fázi jednání mezi polostátní skupinou ČEZ a německým koncernem Volkswagen.

Reklama

Doporučované