Hlavní obsah

Vrchní sestra ve Slunečnici končí, do domova přišla policie

Foto: Seznam Zprávy

Vrchní sestra Hana Krejčí, zodpovědná za personál domova Slunečnice, chtěla na reportéry Seznamu volat policii.

Reklama

Investigativní série Ve stínu Slunečnice má první personální dohru. Žena, která dlouhá léta stála v čele personálu ostravského domova pro seniory, odchází ke konci roku. Na základě reportáží o nevhodném chování části personálu ke klientům prvního oddělení zahájila ve Slunečnici své šetření policie.

Článek

„V pondělí pod tíhou situace mi paní vrchní přinesla svou výpověď," potvrdil Seznamu ředitel Slunečnice Radek Baran.

Vrchní sestra Hana Krejčí se zapsala během osmiměsíčního natáčení Seznamu jako osoba, která byla informována o stížnostech některých klientů na chování části personálu a přitom je neřešila.

Reportérce, která se do domova infiltrovala jako dobrovolnice, odpověděla na její poznatky o nevhodném chování větou: „Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Sestřičky taky nejsou ku..y.“ Její vysvětlení bylo, že si klientky své stížnosti vymýšlejí.

Hana Krejčí na včerejší telefonát a zaslanou sms zprávu nereagovala. Při návštěvě reportérů v domově před několika týdny vyhrožovala: „Pokud okamžitě neodejdete, volám na vás policii.“

Policie do Slunečnice už přijela. Nebylo to však z podnětu vrchní sestry.

„Ano, policie zahájila vyšetřování, víc vám k tomu říct nemůžu,“ řekl v úterý večer Radek Baran, což bylo jeho vůbec první vyjádření pro Seznam od začátku natáčení letos na jaře. Veškeré komunikaci se po dlouhé měsíce vyhýbal. Trestní oznámení policii avizovala ministryně sociálních věcí Jana Maláčová už před třemi týdny, kdy jsme ji s natočeným materiálem seznámili.

Podle informací Seznamu se případem Slunečnice vážně zabývá i vedení města Ostravy, které je zřizovatelem domova pro seniory. Před úterním zasedáním Rady města se její členové podle informací Seznamu shodli, že se závěry vyčkají až na pátý díl série, který byl zveřejněný v úterý odpoledne.

Tento díl zachytil mimo jiné, jak se náměstek pro sociální oblast a ředitelův stranický kolega z KDU-ČSL Zbyněk Pražák spokojil s Baranovým vysvětlením, že žádné stížnosti na chování personálu ke klientům ve Slunečnici neřeší. Přitom reportéři měli nahranou řadu důkazů, které potvrzují opak.

Vedení města svolalo k případu tiskovou konferenci na čtvrteční ráno.

Primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO) už minulý týden, po zveřejnění prvních dílů Ve stínu Slunečnice, prohlásil: „Příští týden k tomu přijmeme adekvátní závěry.“

Reklama

Související témata:

Doporučované