Hlavní obsah

Vrchní soud udělal zlom v kauze fotbalového bosse Pelty

Foto: ČTK

Vrchní soud nepřímo zpochybnil obvinění Miroslava Jansty.

Reklama

Známý pražský advokát a šéf ČUS Miroslav Jansta měl dosud zajištěnou chalupu na Nymbursku a pole. Soud rozhodnutí zrušil.

Článek

Pražský vrchní soud zrušil rozhodnutí o zajištění nemovitostí dvou aktérů kauzy rozdělování sportovních dotací: šéfa České unie sportu Miroslava Jansty a generálního sekretáře Jana Boháče.

Oběma byl jejich majetek zablokován poté, co k tomu došlo také u dalších obviněných. Včetně fotbalového bosse Miroslava Pelty.

Jenže zatímco Pelta má dál své nemovitosti zajištěné, u Jansty a Boháče byl majetek odblokován, jako první informovala Česká televize.

„Jelikož je kauza zatím v přípravném řízení, nebudeme rozhodnutí v této fázi komentovat,“ uvedla mluvčí pražského vrchního soudu Simona Heranová.

Tohle jsou zajištěné nemovitosti fotbalového bosse Miroslava Pelty:

Zajištěné nemovitosti Miroslava Pelty.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

Pražské vrchní státní zastupitelství, které na tuto kauzu dohlíží, se zatím k případu nevyjádřilo.

Miroslav Jansta i jeho advokát Josef Monsport však Seznamu řekli, že v jeho případě soud majetek odblokoval. Konkrétně šlo o chalupu na Nymbursku a pole o rozloze necelých 40 tisíc metrů čtverečních.

Informace, že k odblokování majetku Jansty a Boháče, došlo, poté potvrdil i žalobce Ondřej Trčka. „U tří osob Vrchní soud v Praze rozhodnutí státního zástupce obecně potvrdil, u dvou osob zajištění zrušil,“ uvedl.

V rozhodnutí, ze kterého cituje ČT, však vrchní soud vedle odblokování majetku nepřímo zpochybnil i obvinění Jansty.

„Obviněný jako předseda České unie sportu měl v náplni práce získávání prostředků pro činnost ČUS a měl logicky zájem na tom, aby této organizaci byly přiděleny pokud možno co největší prostředky. Ve sdělení obvinění se zatím neobjevuje podezření, že tak činil takovými prostředky jako například předkládáním vědomě nesprávných údajů, manipulací s projekty, úplatky, vydíráním, a podobně. Dokazování bude, podle zkušeností stížnostního soudu, značně problematické a výsledek velmi nejistý,“ uvedl vrchní soud.

Žalobce Trčka na to má jiný názor. „Státní zástupce odůvodnění usnesení Vrchního soudu v Praze nerozporuje, avšak toto se nedotýká skutečností, na nichž je vystavěno jejich důvodné stíhání,“ dodal.

Vedle Jansty, Boháče a Pelty stíhá policie v této kauze také dva bývalého úředníky Ministerstva školství – Simonu Kratochvílovou a Zdeňka Břízu.

Reklama

Doporučované