Hlavní obsah

Vrcholí jednání o vládní koalici. Co nakonec ČSSD vyhádá?

Duel: Klíčové jednání ČSSD a hnutí ANO.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Klíčové jednání sociálních demokratů s hnutím ANO. Po týdnech rozhovorů přednese dnes večer strana Andreje Babiše sociální demokracii konečný návrh na rozdělení křesel ve vládě. Podle oficiálních informací nabízí čtyři, zatímco ČSSD trvá na pěti, pokud se ANO nevzdá Babiše jako premiéra, a to včetně resortů vnitra a financí. Mají sociální demokraté podruhé vstoupit do jedné řeky s Andrejem Babišem? V Duelu diskutují Martin Netolický (ČSSD), hejtman Pardubického kraje, a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Článek

Výsledek vyjednávání probere v pátek předsednictvo ČSSD. A o víkendu ho straníkům představí na sjezdu strany v Hradci Králové. Jestli má sociální demokracie s ANO ve vládě podporované KSČM spolupracovat, rozhodnou členové strany ve vnitrostranickém referendu.

Sporné body v programu vyjednavači ANO a ČSSD vyřešili. Ve středu večer se dohodli na kompromisu v otázce zrušení karenční doby i na podobě daní. Hlavní překážkou zůstává osoba trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše, kterého se ANO nechce vzdát, a právě rozdělení ministerských křesel. V regionech mezitím sílí odpor k tomu, aby ČSSD s ANO vládla.

Reklama

Doporučované