Hlavní obsah

Vrcholí Orionidy, lidé by měli na oblohu pohlédnout brzy ráno

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Nastává maximum Orionid. Meteorický roj bude nejčetnější v úterý a ve středu, s očekávanou frekvencí zhruba 20 meteorů za hodinu. Podmínky pro pozorování budou letos velmi dobré.

Článek

Nejlepší je vyhlížet meteory mezi třetí a šestou hodinou ráno, kdy je radiant, tedy místo odkud meteory zdánlivě vylétají, nejvýše nad obzorem. Orionidy budou aktivní do 7. listopadu.

Orionidy jsou podzimní větví proudu částic, do kterého Země vstupuje i v květnu - během maxima roje Eta-Aquaridy. Mateřským tělesem rojů je Halleyova kometa. Slavná vlasatice se u Slunce naposledy ocitla v únoru 1986, znovu to nastane v roce 2061. Je také první matematicky předpověděnou kometou v historii.

Podle astronoma a fotografa Petra Horálka pocházejí první zmínky o roji z roku 1839. Meteory podle jeho slov zdánlivě vylétají z radiantu ležícího v horní části souhvězdí Orion, vlevo nahoře od jasné naoranžovělé hvězdy Betelgeuze, v rameni Orionu. Měsíc je letos v období maxima úkazu ve fázi před první čtvrtí. Zapadá večer a pozorování tak vůbec neruší.

Horálek také upozornil, že rychlost Orionid je 66 kilometrů za sekundu, což z nich dělá jedny z nejrychlejších meteorů na obloze. „Rychlejší jsou jen meteory z listopadového roje Leonidy, které padají s rychlostí 72 km/s,“ podotkl astronom. Dodal, že pády meteorů jsou jasné a občas je provázejí blyštivé výbuchy. Někdy tak lze spatřit i takzvaný bolid - meteor jasnější než Venuše. Za pozorováním by však lidé měli vyrazit z měst, do krajiny bez světelného znečištění.

Kromě Orionid je v těchto dnech na obloze i další pěkná podívaná. Podle Horálka může na nebi zazářit třeba jasný meteor z jiného roje - severních a jižních Taurid. Lidé také spatří jasné planety - večer Jupiter se Saturnem, po celou noc Mars a časně ráno Venuši.

V první polovině noci je podle astronoma též ještě viditelná výrazná část Mléčné dráhy. Později se s Orionem a jeho hvězdami Betelgeuze a Rigel nad východní obzor vyhoupne Sírius, nejjasnější hvězda noční oblohy, která leží v souhvězdí Velkého psa. Vysoko nad obzorem bude v druhé polovině nocí zářit i dvojice otevřených hvězdokup v souhvězdí Býka - Hyády a Plejády.

Reklama

Související témata:

Doporučované