Hlavní obsah

Vršovice a Vinohrady budou hostit Noc literatury

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Současnou evropskou literaturu v nových českých překladech představí ve středu Noc literatury. Projekt, který se koná v mnoha evropských zemích, se v Praze letos uskuteční ve Vršovicích a na Vinohradech.

Článek

„Kromě češtiny se potřetí bude číst i romská literatura, podruhé ukrajinská. Dvacítka českých herců bude číst na 20 místech ukázky z 20 knih v nových překladech,“ informovala mluvčí Českých center Petra Jungwirthová.

Česká centra ve spolupráci se Sdružením evropských národních kulturních institutů EUNIC Noc literatury od roku 2006 organizují. Díky letošnímu 130. výročí narození Karla Čapka pořadatelé vybrali Prahu 10, kde ve Vršovicích stojí Čapkova vila. Noc literatury se tradičně konává v květnu, letos ji odsunula pandemie koronaviru.

Noc literatury 2020 má motto Tradice a alternativa. Číst se bude jak v místech tradičních, jako je sokolovna či kostel sv. Václava, tak v místech nově vzniklých, jako jsou komunitní centra či audiovizuální studio, vybudovaných v opuštěných či nepoužívaných objektech. Návštěvníci uslyší třeba Kláru Melíškovou, Daniela Bambase nebo Ivana Trojana, ale také nové tváře Noci literatury, jako je Zdeněk Piškula, Berenika Kohoutová, Hanuš Bor.

Omezování kapacity návštěvníků podle pořadatelů nebude nutné, neboť ta je definována vlastním prostorem čtecích míst, zpravidla jde o prostor pro 15 až 30 sedících návštěvníků na jedno čtení. Pro všechny posluchače budou povinné roušky, povinností bude také dezinfekce rukou, a stejně tak bude nezbytné dodržovat rozestupy. Všude na jednotlivých místech se bude odehrávat i takzvané bezpečné střídání: nová skupina posluchačů bude do místnosti vpuštěna až poté, co tuto místnost opustí předcházející skupina a co budou sedadla dezinfikována.

Reklama

Související témata:

Doporučované