Hlavní obsah

Vrtěti lithiem. Kampaň ovládly emoce a dezinformace, podívejte se na fakta

Otázky a odpovědi o lithiu v Krušných horách.

 

Reklama

Již několik dní se přední čeští politici osočují, kdo víc vytuneloval stát tím, že „prodal lithium Australanům“. Potenciální těžař přitom zatím provádí jen průzkum a jednotlivá povolení dostává na základě toho, že splňuje podmínky dané českými zákony.

Článek

Česká firma Geomet, kterou později koupila australská společnost European Metals Holdings vlastněná mezinárodním kapitálem, provádí na krušnohorském Cínovci průzkum ložiska lithia už od roku 2010. Česká média o tom zejména v posledním roce poměrně často reportovala, leč politiky to nijak zvlášť nevzrušovalo.

To se změnilo přibližně před týdnem v reakci na memorandum podepsané ministrem průmyslu Jiřím Havlíčkem (ČSSD). Strany SPD, KSČM a hnutí ANO začaly sociální demokraty obviňovat z toho, že „vytunelovali národní bohatství státu“. Do diskuze se přidaly i další strany a pseudokauza je na světě.

Nevadí, že memorandum žádnou takovou pasáž neobsahuje (ani nemůže). A na hysterii nemění nic ani fakt, že zástupci báňské správy trpělivě vysvětlují, že žádné z povolení k těžbě není politický akt, ale jedná se o výsledek správního řízení. Nikoho také moc nezajímá, že samotný potenciální těžař zatím ani neví, zda by byla těžba vůbec výnosná.

Předvolební téma, které zdařile přehlušuje třeba i kauzu Čapí hnízdo, je na světě.

Jako jediné závažné aktuální zjištění se přitom ukazuje středeční informace od Greenpeace. Organizace upozorňuje na fakt, že politici nedávnou vyhláškou výrazně snížili poplatky za těžbu a hrozí tedy (pokud to nestihnou změnit zpět), že minimálně na začátku těžby lithia soukromým subjektem by stát inkasoval mnohem méně, než kolik by mu ještě podle loňských pravidel náleželo.

Podívejte se ve videu v úvodu článku  na sérii otázek a odpovědí, které dopodrobna objasňují situaci, a tím pádem vyvracejí velké množství dezinformací, které se o průzkumu ložiska na Cínovci z úst politiků šíří.

Reklama

Doporučované