Hlavní obsah

Čeští horolezci v Pákistánu jsou zachráněni

Foto: ČTK

Pro české horolezce záchranáři vyrazili bojovým vrtulníkem.

Reklama

aktualizováno •

Ve středu ráno horolezce Jakuba Vlčka a Petra Macka společně s jejich pákistánským kolegou místní úřady vrtulníkem dostaly do bezpečí.

Článek

Příběh dvou českých horolezců, kteří před pěti dny uvázlí na pákistánské hoře Rakapoši, má zdárný konec. Dvojice se společně s místním průvodcem Vadžídulláhem Nagrím, který Čechy na cestě doprovázel, se nyní nachází ve městě Gilgit. Jeden z horolezců o úspěšném konci nebezpečného výletu informoval na Facebooku.

Místní úřady na Twitteru uvedly, že „pákistánská armáda zachránila všechny tři horolezce uvázlé na Rakapoši a převezla je do Gilgitu“. Dosavadní snahy o záchranu komplikovala příliš velká výška a hlavně nevhodný terén pro přistání.

Záchranáři uvázlým horolezcům podle informací české diplomacie již v úterý shodili lana, potraviny, lékárničku a vysílačky. Horolezci se tak spolu se svým průvodcem mohli sami pokusit sestoupit do nadmořské výšky šesti tisíc metrů, kde je bylo možné vyzvednout. Naproti jim vyrazil tým v čele s Pákistáncem Sajídem Satfarou, tamním nejslavnějším horolezcem.

Podle ministra turismu regionální vlády Rádži Násira Aliho Chána šli Češi na výstup bez vládního povolení, což označil za neetické. Že není správné, aby se čeští horolezci na vrchol Rakapoši vydávali bez povolení, uvedl pro Seznam Zprávy i horolezec Marek Holeček.

Horolezci minulý týden v pátek úspěšně zdolali 7 788 metrů vysoký, velmi těžko dostupný vrchol Rakapoši, poté začali sestupovat do tábora. Později ale poslali SMS zprávu svým blízkým, že se dostali do obtíží. Přes satelitní telefon byli však i nadále v kontaktu s rodinami a úřady. Záchranná akce se rozeběhla už o víkendu, kvůli nepříznivému počasí ale byla v neděli přerušena.

Pákistánská hora Rakapoši je horolezci považována za jednu z nejkrásnějších na světě, patří k těm technicky obtížnějším. Je výjimečná v tom, že ze základního tábora na vrchol je převýšení přes 5 000 metrů.

Rakapoši je 12. nejvyšší horou Pákistánu a 27. nejvyšším vrcholem světa. Jako první ji zdolali v roce 1958 Britové Mike Banks a Tom Patey.

Reklama

Související témata:

Doporučované