Hlavní obsah

Vrtulníky i auta plná kamenů. Oprava přehrady Oroville je boj s časem, obavy budí další deště

Vrtulníky i auta plná kamenů. Oprava přehrady Oroville je boj s časem.

 

Reklama

Téměř dvě stě tisíc evakuovaných se může vrátit do svých domovů. Úřady je ale varují, aby zůstali v pohotovosti.

Článek

Skoro dvě stě tisíc lidí, kteří se v neděli museli evakuovat od poškozené kalifornské přehrady Oroville, se může vrátit do svých domovů. Podle agentury Reuters to v úterý oznámil místní šerif. Zároveň ale vyzval obyvatele, aby zůstali v pohotovosti, pokud by se situace změnila. Ve středu totiž do oblasti přijde další bouře. Po upuštění by ale v přehradě měla být dostatečná kapacita na zadržení další vody.

Poté, co v neděli eroze podemlela hlavní skluz od primárního přelivu přehrady, nařídily úřady evakuaci. Poprvé v padesátileté historii tak kvůli silným dešťům a tání sněhu přiteklo do přehrady tolik vody, že přetekla jak mimo primární přeliv, tak i přes nouzový. Vymleté díry nechaly úřady provizorně zaplnit pytli s pískem a kamením shazovaným z vrtulníků.

Letecké záběry poškozené části přehrady Oroville v Kalifornii:

Podle místního šerifa Koryho Honey, který nařízenou evakuaci odvolal, je riziko zaplavení oblastí pod přehradou výrazně nižší, neboť vodohospodáři už nenalezli žádná další poškození způsobená erozí, která by narušila „celkovou celistvost" přepadu.

Orovillská přehrada je podle něj po odpuštění také schopna pojmout dostatečné množství vody, které přinesou bouřky v následujících dnech. Obyvatelé dotčených měst by ale měli zůstat v pohotovosti a být připraveni na možnou opětovnou evakuaci, dodal Honea. Evakuační nařízení úřady prozatím změnily na nižší stupeň - evakuační varování.

Kvůli porušené přehradě vyhlásili v Kalifornii stav nouze:

Video: Marie Vladyková

Přes dva kilometry dlouhá umělá nádrž Oroville pojme asi čtyři kubické kilometry vody. Přehrada má sypanou hráz, která je s 230 metry nejvyšší v USA. Vodní dílo slouží jako zásobárna vody, k výrobě elektřiny a plní i protipovodňovou funkci.

Reklama

Související témata:

Doporučované