Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět 18. září

Vše, co potřebujete vědět 18. září.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

1:10 Zrušení gymnázií znovu na stole

Jaké vzdělání mají rodiče, takového dosáhne pravděpodobně i jejich potomek – a nezáleží moc na tom, jaký má talent. Říká to Analýza výzev vzdělávání, kterou teď zkoumá ministerstvo. Problém sociální nerovnosti přitom podle ní ještě posilují gymnázia – a resort proto začal přemýšlet, jestli je nezrušit.

3:25 Novinky v dopravě i pokutách

Maximální povolená rychlost na dálnicích až 140 km/h – ministerstvo dopravy dokončuje novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích. Vládě ji chce předložit během podzimu. Největší změny se týkají limitů rychlosti, bodového systému a pokut. Ty budou nově rozděleny do čtyř pásem místo současných sedmi. Naroste pak částka za nejtěžší prohřešky – navíc pokud řidič přestupkem způsobí dopravní nehodu, přijde i dvojnásobná sazba.

5:44 Unikátní svědectví ze Sýrie

Pokračujeme extrémně silným svědectvím z válkou zmítané Sýrie – mluvili jsme s obyvatelem tamní provincie Idlib. Ta je posledním územím, které není pod kontrolou vlády prezidenta Bašára Asada. Provincie se tak stala útočištěm protirežimních povstalců, islámských radikálů, ale především milionů obyčejných lidí, kteří se snaží přežít už osm let trvající konflikt. Sahib je jedním z nich.

8:06 Stížnosti na lékařskou péči

Příliš dlouhé čekání na vyšetření. Problém, který chce vyřešit ministerstvo zdravotnictví. Začít chce tím, že bude dostupnost péče kontrolovat. Pomoci má žádanka o vyšetření, kterou praktický lékař odesílá specialistovi – nově se automaticky pošle také zdravotní pojišťovně. Ta proto bude mít přehled, odkdy běží čekací lhůta, a v případě problémů může zasáhnout.

9:42 Izrael v patové situaci

Izrael se dostal do slepé uličky. Ve včerejších předčasných volbách nedosáhla žádná strana většiny – a nejsilnější uskupení získala víceméně shodný počet křesel. Likud premiéra Benjamina Netanjahua má podle dosavadních výsledků 31 mandátů. Středová strana Modrá a bílá pak jen o jeden hlas víc. Na stole je tak teď několik scénářů – a to včetně těch bezprecedentních – třeba zásahu prezidenta. Ten by mohl poprvé v historii pověřit jednoho ze členů vítězných stran sestavením vlády.

11:48 Zákaz e-cigaret v New Yorku

První zákaz a rozhodně nemusí být poslední – stát New York s okamžitou platností ukončil prodej elektronických cigaret s příchutí. Důvodem je mimo jiné rostoucí spotřeba mezi středoškoláky, která od roku 2014 do loňska vzrostla o 27 %. Zákazu unikly e-cigarety s tabákovou nebo mentolovou příchutí. Ty ostatní musí prodejci z regálů odstranit do dvou měsíců. Zaskočeni jsou především prodejci zařízení, pro které zákaz představuje zásadní narušení obchodu. Odborníci se ale shodují, že není jasně prokázáno, o kolik jsou takové cigarety méně škodlivé než ty klasické.

12:30 Česko na 24. místě žebříčku kvality života

24. místo ze 149 zkoumaných zemí – tak dopadlo Česko v hodnocení kvality života – přeskočili jsme třeba Estonsko nebo Spojené státy. Z visegrádské čtyřky se dokonce máme úplně nejlépe. Ukazují to průzkumy společnosti Deloitte, která každoročně sestavuje index společenského rozvoje.

14:15 Trest pro exekutora

Prezident Exekutorské komory musí vrátit peníze, které si vymohl z neplatné exekuce – rozhodl o tom dnes Městský soud v Praze, podle kterého šlo o bezdůvodné obohacování. Soud tak dal za pravdu advokátovi Petru Němcovi, který platí za známého bojovníka proti exekucím.

15:05 Polovina vědeckého parku na prodej

Hlasování o největší investici v historii Jihomoravského kraje. Už zítra tamní zastupitelé rozhodnou, jestli koupí poloviční podíl ve vědeckém parku. Prodává jej dubajská společnost P&O. Podle zjištění Seznamu ale kraj pošle obří transakci k ledu.

Reklama

Doporučované