Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět 19. září

Vše, co potřebujete vědět 19. září 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

1:02 Stíhání Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo

Žalobci zveřejnili dokument o zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Státní zástupce Jaroslav Šaroch v něm na devadesáti stranách vysvětluje, proč se po dvou letech od obvinění Babiše, jeho manželky Moniky, dcery nebo švagra rozhodl nepodat obžalobu k soudu. I když část rozhodnutí státní zastupitelství začernilo, důležité informace z usnesení Seznam získal. A ty teď doplní reportér Radek Nohl.

2:30 Plán na změnu penzí

Všem minimální důchod, zbytek podle výše platu. Takový je plán ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové. Všichni senioři by po odpracování potřebného počtu let měli nárok na zaručený minimální důchod. Na něj peníze půjdou ze státního rozpočtu. Druhá složka důchodu by byla zásluhová a počítala by se každému zvlášť podle toho, kolik odvedl na sociálním pojištění. Čím víc by si člověk vydělal, tím vyšší by měl důchod.

3:28 Poslanci řeší kybernetický útok

Kdo se dokázal prolomit do kybersystémů české diplomacie? – Odpověď hledají experti už od června. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost nepotvrdil, že by šlo o útok ze strany Ruska. Ministerstvo zahraničí kvůli němu ale chystá masivní modernizaci.

5:06 Co dál s brexitem

Londýn dnes poslal do Bruselu nové dokumenty, které by měly upřesnit podmínky vyjednávání o brexitové dohodě. Problematické irské pojistky se ale netýkají. Británie tím vysílá signál, že ji nezastrašila ani výhrůžka finského premiéra. Ten chce mít konkrétní návrh řešení irské pojistky na stole do konce září.

6:54 Trump má nového bezpečnostního poradce

Bílý dům má nového bezpečnostního poradce. Donald Trump jím jmenoval Roberta O’Briena – ten se doteď angažoval ve vyjednáváních o rukojmích. A pomáhal i vládám předchozích prezidentů Baracka Obamy a George Bushe mladšího.

9:31 Pražanům se zvedne daň z nemovitosti

Zastupitelstvo hlavního města má ještě dnes rozhodnout o tom, jestli budou stovky tisíc Pražanů platit větší daň z nemovitosti. Magistrát dal zároveň jednotlivým městským částem na vybranou, jestli chtějí daň zvýšit jen v případě komerčních nemovitostí, a nebo i pro obyvatele.

11:40 Vražedkyně počala dítě s jedním z vězňů 

Otcem dítěte vražedkyně Petry Janákové není dozorce, ale vězeň. Na základě testů DNA to potvrdila Generální inspekce bezpečnostních sborů.

12:56 Na jižní Moravě odmítli největší investici v historii kraje

Zastupitelé na jižní Moravě odmítli největší investici v historii kraje. Jeho vedení v čele s hnutím ANO chtělo za 555 milionů koupit polovinu Technologického parku, líheň vědců i firem.

Reklama

Doporučované