Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět 27. května

Večerní zprávy 27. 5. 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:52 – Eurovolby v Česku vyhrálo ANO

Česko zná jména nových europoslanců. Výsledky voleb potvrdily dominanci hnutí ANO premiéra Andreje Babiše – získalo 6 mandátů. Roste ale popularita nejsilnější opoziční strany ODS. Skončila na druhém místě se čtyřmi křesly. 3 europoslance do Bruselu vyšlou Piráti a koalice TOP 09 a STAN. Stabilní voličskou přízeň si udrželo protiimigrační hnutí SPD – se dvěma mandáty. Stejný počet mandátů získala i KDU-ČSL. Další porážku utrpěly tradiční levicové strany – KSČM se podařilo do europarlamentu dostat pouze jednoho zástupce. Největší debakl letošních eurovoleb zažili sociální demokraté. ČSSD nezískala ani jeden mandát.

03:50 – Vládní podpora od komunistů

A právě sociální demokraté začali po prohře řešit, co dál. Ve straně se začíná diskutovat i o tom, jestli vládní koalice s hnutím ANO straně neškodí.

Kabinet hnutí ANO a sociální demokracie tolerují komunisté.

07:02 – Vítězové a poražení voleb

10:07 – Nečekaný úspěch recesistů

1,5 procenta všech hlasů a státní příspěvek v hodnotě více než milionu korun. Výsledek recesistického hnutí Ano, vytrollíme europarlament je jedním z překvapujících momentů voleb. Předseda hnutí Televizi Seznam řekl, že chtějí kandidovat i ve sněmovních volbách.

11:48 – Evropské volby v zahraničí

Vysoká volební účast i výrazná proměna složení Evropského parlamentu. I to přinesly víkendové evropské volby. Podle mnohých jde o signál, že Evropa potřebuje změnu.

15:30 – Zahradil v čele Skupiny Přátelství EU s Čínou

Český europoslanec Jan Zahradil může nově předsedat Skupině přátelství Evropské unie a Číny. Jeho britský kolega Deva se už totiž do europarlamentu nedostal. Think-tank Sinopsis přišel s podezřením, že Zahradil tak pomáhá komunistické zemi šířit její zájmy a využívá služeb čínského poradce, který podporuje čínské čistky. Podle Zahradila je to nesmysl.

Reklama

Doporučované