Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 28. září

Vše, co potřebujete vědět večer 28. září.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

1:10 – Rekordní ceny nájemního bydlení

Ceny nájmů v Praze a Brně na historických maximech – v hlavním městě vyjde průměrný dvoupokojový byt na 17 tisíc korun za měsíc, na jihu Moravy o čtyři tisíce míň. O nájmy je přitom tak velký zájem, že na některé nabídky odpovídají i stovky zájemců.

3:32 – Rakovina děložního hrdla

Tichý zabiják, který si v Česku ročně vyžádá život stovek žen – řeč je o rakovině děložního hrdla. Prevence je základ, odborníci ale pochybují, že probíhá správně. Počet úmrtí za rok totiž klesá jen velmi pomalu. Některé výzkumy navíc ukázaly, že dnes běžné cytologické vyšetření až ve třetině případů selhává. Víc o tématu reportérka Daniela Brodcová.

4:33 – Prezidentské volby v Afghánistánu provázelo násilí

Afghánistán dnes volil prezidenta. Hlavními favority dvakrát odloženého hlasování jsou dosavadní hlava státu Ašraf Ghaní a premiér Abdulláh Abdulláh. I přes přísná bezpečnostní opatření došlo k několika útokům – podle Tálibánu skoro třem desítkám. Jeden člověk zemřel, 18 je zraněných. A nebývalé násilí volbám i předcházelo – Tálibán stojí třeba za sebevražedným útokem na nemocnici, při kterém zemřelo na 40 lidí. A dalších třicet civilních obětí měl i útok amerického bezpilotního dronu. Ten místo svého původního cíle omylem zaútočil na rolníky. Zemi sužuje vleklý válečný konflikt už skoro osmnáct let.

7:14 – Další protesty v Hongkongu

Vodní děla, pepřové spreje, lasery – tak dnes znovu vypadaly demonstrace v ulicích Hongkongu. Desítky tisíc lidí si přišly připomenout páté výročí protestů proti Číně. Ty tehdy trvaly 79 dnů a lidé na ně chodili s deštníky nad hlavou a s požadavkem demokratických reforem – stejně jako dnes. Dav zablokoval dopravní tepnu u sídla čínské armády a chtěl se dostat do sídla vlády. Tvář hongkongského protestního hnutí, 22letý Joshua Wong, dnes oznámil, že bude kandidovat v místních volbách – ty jsou plánované na listopad.

7:47 – Nová Kiskova strana Za lidi

Zakladatel politické strany Za lidi a slovenský exprezident Andrej Kiska se stal prvním předsedou partaje. Hlasovali pro něj všichni delegáti. V kandidátském projevu zmínil nutnost odstavit od moci nejsilnější vládní sociální demokraty. Proti nim se už dřív vymezil a řekl, že by si koaliční vládu s nimi nedokázal představit. Pro podrobnosti míříme na Slovensko za Matúšem Kostolným, šéfredaktorem Denníku N.

11:29 – Václav Klaus ml. předsedou Trikolóry

Svého předsedu má už i nové politické hnutí v Česku. Do čela Trikolóry zvolili delegáti Václava Klause mladšího. Zatím není jasné, jestli bude hnutí kandidovat už v krajských volbách v příštím roce, nebo jestli na politickou scénu vstoupí až o rok později při sněmovních volbách. Podle Klause se uskupení zaměří na podporu pracujících a vymezit se chce proti agresivním ideologiím.

11:53 – Den otevřených ministerstev

Je 28. září – Den české státnosti a výročí smrti svatého Václava. Patron českých zemí zemřel rukou bratra Boleslava. Na Národní Svatováclavskou pouť do Staré Boleslavi dorazily tisíce lidí. V Praze se pak zájemcům nejen o národní historii otevřela sídla ministerstev kultury, financí nebo zdravotnictví.

Reklama

Doporučované