Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět 3. října

Vše, co potřebujete vědět večer 3. října 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

Pieta za Karla Gotta. Kabinet Andreje Babiše řeší, jak má vypadat poslední rozloučení se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem. Ve středu vláda odsouhlasila státní pohřeb, o den později ovšem premiér oznámil, že půjde o pohřeb se státními poctami. V čem je rozdíl a co se na památku Karla Gotta chystá?

Rozhovor s Miroslavem Sklenářem. Bývalý ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky o zákulisí příprav pohřbu se státními poctami.

Napětí v Hongkongu. Bití, ponižování a zastrašování – tomu čelí prodemokratičtí demonstranti v Hongkongu. Seznamu to řekl Yik Mo Wong, jeden z hlavních organizátorů tamních protestů. Policie podle něj ztratila veškerou lidskost. Páchá zvěrstva a využívá k tomu i místní gangy. Dostala se tak do bodu, ze kterého už nemůže vycouvat. A ustoupit už podle Wonga nemůžou ani demonstranti.

Prohra Facebooku. Přelomový verdikt Soudního dvora Evropské unie vůči sociální síti Facebook. Soudy kdekoli v členské zemi můžou nařídit, aby Facebook mazal příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, a to včetně navazujících urážlivých komentářů.

Neštěstí na Prachaticku. Pravděpodobný výbuch plynu v bytovém domě v obci Lenora na Prachaticku zabil jednoho člověka, dalších 9 je zraněných. Policisté z místa evakuovali dalších 19 lidí, příčinu dál šetří. Místo už ohledal i statik, podle něj je objekt nestabilní.

ÚS: Jak se mají chovat úředníci. Ústavní soud zrušil verdikt nad někdejším náměstkem ministra financí Tomášem Zídkem. Zadal posudky, které později justice označila za nadbytečné a uložila mu podmínku za porušení povinnosti při správě cizího majetku. „Pokud budou vedoucí pracovníci kvůli svým rozhodnutím příliš často čelit trestním stíháním a získají pocit, že jsou jednou nohou ve vězení, povede to ke ztrátě odvahy a nárůstu alibismu. Případný trestní postih je vždy až krajní řešení,“ řekl k tomu novinářům ústavní soudce Vojtěch Šimíček.

Mýtné ve Sněmovně. Nový mýtný systém není v ohrožení. Poslancům ze sněmovního kontrolního výboru to řekl ministr dopravy Vladimír Kremlík. V nejbližších dnech chce také podat rozklad proti nepravomocnému rozhodnutí antimonopolního úřadu. Ten zakázal plnění smlouvy na nový mýtný systém mezi státem a konsorciem CzechToll/SkyToll. Zákaz bude platit s ročním odkladem. Na výboru byla reportérka Seznamu Zuzana Černá.

Objev na Saturnu. Vědci z NASA potvrdili existenci organických sloučenin na Enceladu, jednom z měsíců Saturnu.

Reklama

Doporučované