Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět 30. září

Vše, co potřebujete vědět večer 30. září.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

CzechTourism: další obvinění

Nová stíhání v kauze Czech Tourism – policie obvinila dalších devět lidí, všechny stíhá kvůli úplatkům. Detektivové začali své kroky činit už v pátek – to byl obviněn bývalý manažer CzechTourismu Aleš Pangrác. S kauzou je navíc spojená i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Teď se na soupis dostal třeba i náměstek karlovarské primátorky Petr Bursík.

2:40 Česko ovládl orkán Mortimer

Dopravní komplikace, popadané stromy a tisíce domácností bez proudu. To jsou následky dnešního řádění silného větru označovaného jako MOR-TI-MR. Nejsilnější nárazy větru Český hydrometeorologický ústav zaznamenal do rána na Sněžce – tam foukalo rychlostí 157 kilometrů v hodině, šlo tedy o orkán. Na pražském letišti vítr během dne způsobil zpoždění některých letů – a i nyní může živel dosahovat rychlosti kolem 100 kilometrů v hodině. Výstraha platí do 8. hodiny večerní, potom by už měl slábnout.

3:17 Poslední rozloučení s Jacquesem Chiracem

Francie se dnes rozloučila s bývalým prezidentem Jacquem Chirakem. Ten zemřel minulý čtvrtek ve věku 86 let. Pietních akcí v pařížském kostele SÁN SULPIS se zúčastnili jak domácí politici včetně prezidenta Emmanuela Macrona, tak i státníci ze tří desítek zemí – například ruský prezident Vladimir Putin nebo exprezident Spojených států Bill Clinton. Českou republiku zastoupil předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Samotný pohřeb pak proběhl bez přítomnosti veřejnosti.

4:17 Sporná privatizace OKD

Kromě Bohuslava Sobotky i Vladimír Dlouhý. Sněmovní vyšetřovací komise k OKD zvažuje, že navrhne trestní oznámení i na prezidenta Hospodářské komory a bývalého ministra průmyslu a obchodu. Podezírá ho, že začal nevýhodnou privatizaci těžařské společnosti. Převod majetku OKD na akciovou spolenčost spadá do roku 1990.

7:05 Bruselské grilování

Eurokomisaři navržení vládami členských zemí podstupují první slyšení před členy výborů Evropského parlamentu. Úspěšné absolvování slyšení před europoslanci je podmínkou pro nástup do úřadu. Nově navržený místopředseda EK Maroš Šefčovič během takzvaného grilování vyjádřil přání, aby za každou novou směrnici byla jedna stará zrušena.

10:08 Vláda schválila zvýšení důchodů

Výše důchodů – ožehavé téma, které dnes řešila vláda. Nakonec schválila zvýšení starobních, invalidních i pozůstalostních důchodů. Všichni penzisté si tak od ledna polepší o 371 korun. K tomu je potřeba ještě připočítat, že se jim o více než 5 procent navýší i výměra důchodu – tedy složka, ve které se odráží odpracované roky a výdělky. Vůbec poprvé také na důchody poputuje rekordní částka – přes půl bilionu korun.

11:35 Středočeský kraj: Babiš neovlivňuje svoje svěřenské fondy

Během několika posledních dní vyvázl premiér Andrej Babiš už z druhé kauzy. Nejprve žalobci zastavili trestní stíhání ve známém případu Čapí hnízdo – no a v jiném případu teď zrušil Krajský úřad Středočeského kraje pokutu ve výši 200 tisíc korun. Za porušení zákona o střetu zájmů mu trest udělil letos v srpnu Městský úřad v Černošicích – jen dodám, že kraj vede zástupkyně Babišova hnutí ANO Jaroslava Jermanová Pokorná.

13:48 Svědectví českého fotografa

Unikátní svědectví českého fotografa. Josef Ptáček se v roce 1989 stal jediným fotografujícím svědkem událostí na západoněmecké ambasádě v Praze. Přes ní tehdy uniklo na svobodu 15 tisíc východních Němců. Na půdu velvyslanectví se přitom dostal náhodou – kvůli nutnosti nafotit uprchlíkům pasové fotografie.

Reklama

Doporučované