Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět 5. října

Vše, co potřebujete vědět večer 5. října 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

Další násilí v Hongkongu. Násilí v Hongkongu se stále stupňuje. K seznamu pěti požadavků, které dosud demonstranti zveřejnili, přibyl šestý – zrušit zákaz zakrývání obličeje. Tisíce lidí pak v sobotu zveřejnily manifest, ve kterém prohlašují novou prozatímní vládu. Nejmenují se do konkrétních pozic, ale chtějí nové volby do legislativní rady a na pozici správce Hongkongu.

Česko má lepší rating. Agentura Moody's zlepšila po 17 letech rating země na úroveň Aa3. Úvěrový rating je přitom důležitým vodítkem pro investory. Ukazuje jim, jaká je pravděpodobnost, že země bude řádně splácet půjčky. Úspěch na Twitteru ocenila ministryně financí Alena Schillerová i premiér Andrej Babiš. Podrobnosti ve studiu přidává ekonom Lukáš Kovanda.

Mzdy v Českou rostou rychleji než v Německu. Čechům se daří i na výplatních páskách. Platy totiž v Česku rostou od roku 2000 mnohem rychleji než v Německu. Loni byla průměrná mzda až dvakrát vyšší než na začátku nového tisíciletí. V přepočtu na eura by pak měli Češi každý měsíc k dispozici dokonce třikrát víc peněz než před 18 lety. Oproti tomu Němcům se průměrná mzda ve srovnání s rokem 2000 zvedla o 44 procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Purple Trading.

Zpřístupnění Kramářovy vily. Poprvé v letošním roce se veřejnosti v sobotu otevřela Kramářova vila na Letné, která slouží jako rezidence českých premiérů.

Vila pro Babiše. Centrální vila farmy Čapí hnízdo měla od začátku sloužit pro soukromé účely současného premiéra Andreje Babiše. Se zjištěním přišel web iRozhlas.cz. Opírá se o dokumenty, které farmě vystavily úřady během schvalování stavebního procesu. Babiš čelil kvůli podezření z dotačního podvodu trestnímu stíhání. To ale v půlce září zastavilo pražské městské státní zastupitelství.

Gotta uctí i Národní divadlo. Ke státnímu smutku za Karla Gotta se příští sobotu přidá i Národní divadlo v Praze. Umělci a diváci uctí před představeními zpěvákovu památku minutou ticha. Na všech budovách Národního divadla pak budou vlát smuteční prapory.

Kůrovcová kalamita bude pokračovat. S blížící se zimou pomalu končí přírodní katastrofa zvaná kůrovec – lesníky teď čeká důležitá práce. Najít co nejvíc napadených stromů a i s broukem je do jara dostat z lesa. Kalamita ale i příští rok bude pokračovat.

Přes 100 mrtvých při protestech v Iráku. Stovka mrtvých a přes 4000 zraněných. Taková je bilance násilných protestů v Iráku. Demonstranti se od úterý bouří proti korupci a přetrvávajícím ekonomickým a sociálním problémům.

Reklama

Související témata:

Doporučované