Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 1. září

Večerní zprávy 1. září 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

1:09 – Babiš: Nic jsem neudělal, očekávám zastavení stíhání

Očekávám, že státní zástupce rozhodne v náš prospěch a stíhání zastaví – tak se den před klíčovým rozhodnutím vyjádřil premiér Andrej Babiš. Zároveň dodal, že v případě opačného verdiktu nehodlá podat demisi. V kauze 50milionové dotace pro společnost Farma Čapí hnízdo mu hrozí v případě odsouzení až deset let vězení.

„Já nepočítám, že půjdu před soud, není na to nejmenší důvod. Vy jste z toho udělali největší kauzu od revoluce,“ řekl v neděli Babiš. „Je to úplně absurdní kauza, která měla zásadním způsobem ovlivnit volby do Sněmovny v roce 2017 a samozřejmě mě vyštvat z politiky. Největší prasárna na tom je, že do toho namontovali moji rodinu,“ dodal premiér.

2:18 – Poslední prázdninový den na silnicích

Vrcholí rušný víkend na českých silnicích. Poslední prázdninové dny obvykle přinášejí komplikace v provozu, a to hlavně na dálnicích. Jestli i letos přelom srpna a září komplikoval dopravní situaci, sledoval náš reportér Šimon Trantina. Podle něj byla nedělní doprava plynulá. „Dnešní situace na silnicích se nevymykala normálu,“ řekl reportér.

„K nějakým nehodám došlo, například na silnici D2, ale zatím to není nic vážného,“ potvrdil mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

5:02 – Masové protesty v Hongkongu neutichají

Hořící barikády, zablokovaná cesta k letišti a vyhrocené incidenty v metru. Tak aktuálně vypadá situace v Hongkongu. Policie kvůli sobotním protestům zatím zatkla 63 lidí, z toho 54 mužů a 9 žen. Mezi zadrženými je i třináctiletý chlapec.

6:27 – Střelba v Texasu: 7 mrtvých

Sedm mrtvých a 21 zraněných včetně tří policistů zůstalo po útoku střelce na západě amerického státu Texas. Policie pak útočníka zastřelila. Šlo podle ní o bělocha ve věku mezi 30 až 40 lety. Motiv činu je zatím nejasný.

7:27 – Meteorologové varují před vydatným deštěm

7:50 – Jak se měří podzemní vody

Na většině území Česka je, odbornou terminologií řečeno, silné nebo mimořádné sucho. Nepomohly ani přívalové deště, které se přes republiku přehnaly v posledních několika týdnech. Hydrologové provádí každý týden kontrolní měření u vrtů a zjišťují hladinu podzemní vody.

10:14 – Hurikán Dorian je na pátém stupni

10:57 – Akce k 80. výročí vypuknutí 2. světové války

Přesně před 80 lety začal jeden z nejhorších konfliktů v dějinách lidstva. Ve Varšavě si počátek druhé světové války připoměly desítky státníků. Na slavnostní událost dorazil i prezident Miloš Zeman nebo slovenská hlava státu Zuzana Čaputová. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier ve svém proslovu žádal o odpuštění.

12:56 – Jak se bránit zvyšující globální teplotě?

Třídit odpad nestačí, myslí si klimatologové. Pomohl by podle nich ale soustavný tlak na politiky. Na konci 21. století očekávají vědci průměrnou globální teplotu o tři stupně vyšší.

Reklama

Doporučované