Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 10. srpna

Večerní zprávy 10. srpna 2019.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:05 – Prahou prošel duhový průvod

Pochod hrdosti festivalu Prague Pride dnes prošel Prahou. Z Václavského náměstí prošel přes náměstí Republiky a Čechův most na Letnou, kde festival vrcholí. Podle policie se dnešního pochodu zúčastnilo 25 až 30 tisíc lidí.

03:16 – Hon na lidi z LGBT komunity

LGBT komunita ale stále čelí v mnoha státech tvrdé represi, například v Rusku, Polsku, Bruneji, Saúdské Arábii, Jemenu a dalších státech, podívejte se na přehled takových zemí.

05:53 – Proměna společnosti v Česku

Více svobodných lidí, o několik let delší život a vyšší podíl seniorů. To jsou jen některé výsledky průzkumu Českého statistického úřadu, který sleduje proměnu společnosti v Česku. Podle průzkumu prošla česká společnost od listopadu 1989 výraznou změnou. Dalšími rozdílnými faktory je menší porodnost a téměř polovina dětí narozená mimo manželství. Zároveň žije v republice šestnáctkrát větší množství cizinců než před 30 lety. Další změny, kterými česká společnost prošla, najdete na našem webu Seznam Zprávy.

06:34 – Demonstrace v Moskvě

Desítky tisíc lidí v ulicích – takovou účast měly dnešní demonstrace v Rusku. Lidé tam protestovali proti vyloučení opozice a nezávislých kandidátů ze zářijových voleb. V těch se bude hlasovat o složení městského sněmu. Šlo o zatím nejmohutnější z pravidelných sobotních demonstrací. Policie zatkla přes sto lidí, číslo ale ještě nejspíš poroste. Více řekne novinářka Petra Procházková.

10:10 – Amsterdamem se prohnalo malé tornádo

Západ Evropy zasáhly bouře a deště. Včera večer se centrem Amsterdamu prohnalo menší tornádo. Nezpůsobilo žádná zranění, vyvrátilo ale spoustu stromů a poničilo některé budovy. Stejně tak Lucembursko zasáhlo tornádo. Tam ale způsobilo větší škody a zranilo 14 lidí, z toho dva vážně. Podle meteorologů má další vlna bouřek přijít v sobotu, neměla by ale způsobit další tornáda.

11:16 – V Tanzanii explodovala cisterna s palivem

Přes 60 obětí a 70 zraněných si vyžádala exploze cisterny s palivem v Tanzanii. Neštěstí se stalo pravděpodobně tak, že cisterna havarovala a kolemjedoucí si z ní chtěli odčerpat palivo. Cisterna explodovala zřejmě kvůli cigaretě někoho z přítomných.

12:36 – Záplavy a sesuvy půdy v Asii

Nejméně 34 mrtvých v Barmě a 66 v Indii. Jižní a jihovýchodní Asii zasáhly monzunové deště, které způsobují sesuvy půdy a záplavy. V Barmě dnes záchranáři pátrají po desítkách dalších lidí, kteří se pohřešují. Podle údajů OSN muselo své domovy v posledních týdnech opustit zhruba 89 tisíc lidí. Mohutné deště se přesunuly i nad Vietnam, kde si sesuv půdy vyžádal nejméně osm obětí.

13:25 – Proměna centra Brna

Na místě slavných textilek kanceláře, obchody a byty za miliardy korun. Centrum Brna prochází obří proměnou – mimo jiné i areál podniku Vlněna, který v dobách největší slávy zaměstnával tisíce lidí. Podle kritiků přestavba znamená likvidaci části historie města.

15:30 – Na Brutal Assault přijelo až 23 000 lidí

Čtyřdenní festival metalové hudby Brutal Assault je u konce. Do Jaroměře dorazilo asi třiadvacet tisíc lidí. Ti očekávají už jen poslední noční koncerty.

Reklama

Doporučované