Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 11. srpna

Večerní zprávy 11. srpna 2019.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:15 – Méně návštěv u lékařů-specialistů

Pacienty čeká méně návštěv u lékařů-specialistů. Ministerstvo zdravotnictví chce, aby měli obvodní lékaři více pravomocí. Dosud byli praktici těmi, kteří určili základní diagnostiku a poté vysílali pacienty k dalším odborníkům. Nově by tak měli takzvaní obvoďáci fungovat jako rodinní lékaři po vzoru sousedního Německa.

03:55 – Netransparentní korespondence Evropské komise s premiérem Andrejem Babišem

Pirátský senátor Lukáš Wagenknecht považuje za netramsparentní korespondenci Evropské komise s premiérem Andrejem Babišem. V dubnu se proto obrátil na evropskou ochránkyni práv Emily O'Reillyovou. Ta komisi navrhla, aby dopis komisaře Günthera Oettingera, který poslal premiérovi, alespoň částečně zveřejnila. Informoval o tom dnes server irozhlas.cz. A senátor Lukáš Wagenknecht je i hostem Večerních zpráv.

06:09 – Kůrovce mají likvidovat dobrovolní hasiči

Lesníci se obávají o bezpečnost dobrovolných hasičů v lesích, kteří pomáhají s likvidováním kůrovcové kalamity. Odborníci upozorňují, že kácení vzrostlých stromů není tak jednoduché jako jejich rozřezávání při výjimečných událostech, kde hasiči standardně zasahují.

09:00 – Saúdskoarabská koalice zaútočila na Jemen

Na Arabském poloostrově to opět vře. Saúdskoarabská koalice zaútočila v neděli na jemenské město Aden. To ovládají jihojemenští separatisté, kteří den předtím zabrali celé město včetně prezidentského paláce, ve kterém sídlí mezinárodně uznávaná vláda.

10:27 – Sesuvy půdy v Barmě

Sesuvy půdy v Barmě mají už přes 50 obětí. Asi čtyřicet lidí je zraněných. Záchranné složky stále pokračují v pátrání po dalších lidech.

11:15 – Muslimská pouť v Mekce

Tisíce muslimských poutníků se v neděli sešlo na nejposvátnějším místě islámu v Mekce, konkrétně v Kábě. Stavba uprostřed Velké mešity slouží k jedné z částí poutě do Mekky. Poutníci sedmkrát obcházejí celou stavbu v protisměru hodinových ručiček. Orientují se pomocí GPS. Snaží se předejít tragickému incidentu, který se během tohoto rituálu stal před čtyřmi lety, kdy se ušlapaly stovky lidí.

12:10 – Na Sněžku vystoupaly skoro dvě tisícovky poutníků

Svatovavřinecká pouť opět přilákala turisty na nejvyšší horu Česka. Stovky lidí se na vrcholu Sněžky sešly, aby poctily památku patrona horských záchranářů. A nechyběl ani nejslavnější poutník, exprezident Václav Klaus. Kvůli zdravotním problémům ale podruhé v historii přijel autem.

14:08 – Nový trávník i atletický ovál na stadionu za Lužánkami

Místo fotbalistů nejslavnější český běžec. Na brněnský stadion za Lužánkami se opět vrátí sport. I když v jiné podobě, než tomu bývalo dřív.

Reklama

Doporučované