Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 12. července

Zeman odvolá Staňka, rostou náklady na léčbu žloutenky a Krušnohoří na seznamu UNESCOVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Večerní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

1:11 Zeman odvolá Staňka

Po sedmi týdnech přetahování o ministra kultury je jasno. Prezident je podle šéfa ČSSD Jana Hamáčka připravený Antonína Staňka odvolat, a to k poslednímu červenci. Miloš Zeman tak ustoupil a vyhoví polovině návrhů premiéra. Ve věci Staňkova nástupce chce totiž počkat až na pondělní jednání předsednictva sociálních demokratů – to zřejmě potvrdí místopředsedu strany Michala Šmardu coby jediného kandidáta. Dění nejen v Lánech sledovala Zuzana Černá.

5:45 Bartoš chce omluvu od Okamury

Předseda Pirátů Ivan Bartoš poslal předsedovi SPD Tomio Okamurovi předžalobní výzvu. Žádá po něm omluvu za manipulování jeho tweetu, který podle něj poškozuje pověst pirátské strany a způsobuje jí újmu.

6:14 Faltýnkova půjčka pro syna

Druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek dodatečně ve svém majetkovém přiznání uvedl, kolik půjčil svému synovi Jiřímu Faltýnkovi. Díky této půjčce si pak Jiří Faltýnek, který je v Brně zastupitelem, mohl loni koupit dům. Zaplatil za něj téměř 9,5 milionu korun. Až do současné doby přitom nebylo jasné, kolik Jaroslav Faltýnek svému synovi půjčil. Detaily doplní reportér Radek Nohl.

7:40 Aktivisté se připoutali k Úřadu vlády

Tři muži z české frakce mezinárodního hnutí Extinction Rebellion se připoutali k lešení na Úřadu vlády. Klíče od řetězů údajně rozeslali na Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo životního prostředí a na Pražský hrad. Chtějí tím upozornit na klimatickou politiku české vlády.

8:05 Náklady na léčbu žloutenky rostou

Počet lidí nakažených žloutenkou v Česku sice ubývá, náklady na její léčbu ale strmě rostou. Jestliže ještě před pěti lety šlo o 200 milionů, teď se částka vyhoupla k výši, která přesahuje jednu miliardu korun. Objevily se totiž nové a účinnější léky, zejména u léčby žloutenky typu C.

11:00 Na Chalkidiki sčítají škody

Řecko počítá škody po ničivé bouři, která si vyžádala sedm lidských obětí, včetně dvou Čechů. Na poloostrově Chalkidiki zůstala převrácená auta, domy bez střech a obnoveny zatím úplně nejsou ani dodávky elektřiny.

11:52 Ponorka s osmi tunami kokainu

Americká pobřežní stráž dopadla ponorku drogového kartelu. Do USA se pašeráci snažili dostat kolem osmi tun kokainu za v přepočtu pět miliard korun. Strážci zákona zajistili náklad ve východním Pacifiku 18. června a nyní zveřejnili dramatické video z akce.

12:50 Transparency International podala žalobu na premiéra Andreje Babiše

13:11 Krušnohoří je na Seznamu světového dědictví UNESCO

Krušnohoří je od soboty na Seznamu světového dědictví UNESCO. Zasloužila se o to hlavně bohatá hornická historie oblasti. Jeden z koordinátorů návrhu na zápis Krušnohoří na seznam Michal Urban pro Seznam přímo v jednom z dolů mluvil o tom, čím je krušnohorské podzemí unikátní.

Reklama

Doporučované