Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 14. srpna

Večerní zprávy 14. srpna 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:00 – Kdo bude ministrem kultury?

Vládní krize po prázdninové pauze znovu pokračuje. Prezident Miloš Zeman oznámil, že nejmenuje Michala Šmardu ministrem kultury. Svého místopředsedu navrhla sociální demokracie na šéfa ministerstva už před několika týdny. Prezident teď předsedu ČSSD Jana Hamáčka, který je v zahraničí na dovolené, požádal, aby navrhl jiného kandidáta.

04:03 – Roste zájem o čichání toluenu

Zájem o čichání toluenu, lepidel a ředidel v Česku výrazně roste. Především v sociálně vyloučených regionech a u mladých lidí – podle expertů takovou drogu vyzkouší i dřív než alkohol. Ministerstvo zdravotnictví teď hledá řešení ve spolupráci s národní protidrogovou koordinátorkou.

07:08 – Rekordní bydlení

Objevili jsme pravděpodobně nejmenší pražský byt na realitním trhu. Nachází se ve sklepě a jde o místnost o osmi metrech čtverečních. Majitelka ho chce prodat za necelý milion korun. Sama přitom trend stále menších bytů kritizuje, protože nejsou vhodné k dlouhodobému bydlení.

09:43 – Další podezření na trestný čin

Dotační úřad má podezření, že v kauze dotace pro firmu Clever Management hradního kancléře Vratislava Mynáře byl spáchán trestný čin. V roce 2011 jí přidělil úřad šest milionů na stavbu penzionu v Osvětimanech. Při nedávné kontrole ale narazil na pochybnosti – a podle zjištění Seznamu se úředníci obrátili 12. června na policii. Jestli bude muset firma část ze šesti milionů vracet, ale zatím dotační úřad nerozhodl.

10:27 – Odškodňování za zpoždění vlaků na vzestupu

Loni 2,5 milionu, za letošek už skoro dva. Tolik vyplatily České dráhy v rámci odškodnění svým zákazníkům. Až do prosince k tomu přitom ze zákona nemají povinnost.

12:37 – Výroční zpráva Agrofertu

Dotace pro koncern Agrofert převýšily čistý zisk. Vyplývá to z analýzy informací, které Seznam získal z konsolidované výroční zprávy agrochemického holdingu. Nejenže se o jeho podnikání do detailu zajímají auditoři Evropské komise, ale hospodářské výsledky firmy odhalují, že se závislost impéria Andreje Babiše na dotacích a také na bankách zvýšila.

15:20 – Nevybíravá komunikace o vraždě Jána Kuciaka

„Má v sobě patronu, může být patronem novinářů“ – slovenský Denník N zveřejnil komunikaci mezi podnikatelem Mariánem Kočnerem a jeho spolupracovnicí Alenou Zsuzsovou. Ti měli údajně objednat vraždu novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Spolu s dalšími dvěma lidmi je slovenská policie obvinila z přípravy dalších tří vražd.

Reklama

Doporučované