Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 14. září

Večerní zprávy ze soboty 14. září 2019.Video: Aneta Vebrová

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

0:55 – Kapacita českého protonového centra se postupně plní.

Aktuálně hlásí obsazenost zhruba na 85 procent. Naprostou většinu z toho představují čeští klienti. Podle odhadů centra je jejich léčba vhodná každý rok zhruba pro pět tisíc českých pacientů s rakovinou.

03:54 – K tématu promluvila Jitka Abrahamová, profesorka klinické onkologie a zakladatelka onkologie v Thomayerově nemocnici.

„Protonová léčba se doporučuje u většiny nádorů dětského věku nebo u karcinomu prostaty," zmínila ve výčtu mimo jiné profesorka Abrahamová.

08:33 – Vyšetření bez čekání!

A to z pohodlí domova a přitom s maximální péčí. Telemonitoring může pacientům zachránit život, zatím se ale dostane jen ke zlomku z nich.

10:38 – Na východě Saúdské Arábie zasáhl požár dvě ropná zařízení.

Příčinou jsou podle tamního ministerstva vnitra zásahy střel z dronu. K útokům se přihlásila jemenská povstalecká skupina Húsíů.

12:01 – Více k jemenskému konfliktu řekl odborník na Blízký východ Matěj Denk z Asociace pro mezinárodní otázky.

„Saúdská Arábie je v nezáviděníhodné pozici," uvedl Denk. Podle něj je protijemenská kampaň pro Saúdy velmi nákladná a také poškozuje jejich reputaci.

15:36 – Milovaný i nenáviděný – takový byl zesnulý Robert Mugabe, který třicet let vládl Zimbabwe.

Jeho kritici vyzývají k bojkotu jeho oficiálního pohřbu kvůli represím, které provázely poslední roky jeho působení – mnoho obyvatelů ho ale stále považuje za osvoboditele.

Reklama

Doporučované