Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 15. září

Večerní zprávy z neděle 15. září 2019.Video: Aneta Vebrová

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

0:52 – Méně učiva ve školách

Učitelé nestíhají se studenty projít ani základní obsah jednotlivých předmětů. Ale není to jejich chyba. Dokládají to šetření České školní inspekce. Látky je prostě moc. Ministerstvo školství chce proto množství učiva zredukovat, aby měli žáci čas na jeho pochopení a procvičení. „Čeká nás revize celých rámcových vzdělávacích programů,“ řekl ministr školství Robert Plaga (ANO). Jak to bude vypadat, zjišťoval reportér Seznamu Josef Mačí.

03:18 – Co si o změnách osnov myslí studenti?

K plánu Ministerstva školství proškrtat vzdělávací programy se vyjádří Viktor René Schilke, předseda České středoškolské unie. „My, jako čeští středoškoláci, to vítáme. Jsme rádi, že ministerstvo jde tímto směrem. Pro nás ale neznamená snížení množství učiva méně vědomostí. Méně je někdy více, jak se říká,“ uvedl Schilke.

Současný způsob výuky označil za demotivující, který studenty nutí memorovat příliš velké množství informací. „Líbilo by se mi, kdyby se nás učitelé častěji ptali na názor, jaký máme pohled na věc. Pomohlo by to k tomu, abychom se víc cítili být součástí školy. Bez zpětné vazby nemůže být progres ve výuce, nemůže se zlepšovat.“

06:32 – Nová porodnice v Brně

Po letech odkladů je Fakultní nemocnice Brno podle informací Seznamu blízko stavbě nové porodnice – vedení nemocnice i ministerští úředníci finalizují potřebné dokumenty. Zázemí za 1,9 miliardy korun vznikne v brněnských Bohunicích. Natáčel reportér Tomáš Svoboda.

8:58 – Záplavy ve Španělsku

Záplavy vyvolané přívalovými lijáky si v uplynulých dnech vyžádaly na jihu Španělska podle aktuální bilance nejméně šest mrtvých. Mimořádné lijáky zasáhly provincie Murcii, Alicante a Valencii na východě Španělska a také provincie Almería, Málaga a Granada na jihovýchodě země. Evakuováno muselo být okolo 3500 lidí.

10:17 – Protesty v Hongkongu neutichají

Desetitisíce protestujících vyšly i v neděli znovu do ulic Hongkongu – zákazu hromadných demonstrací navzdory. I tentokrát na ně čekala policie s vodními děly a slzným plynem. Strůjci protestů se tentokrát zaměřili na britský konzulát v Hongkongu. Právě před ním proběhla poklidná demonstrace, během které místní požadovali, aby Británie jako někdejší koloniální správce zajistila autonomii města.

11:36 – Rusko dál mlží

Od výbuchu poblíž Severodvinsku, po kterém nakrátko prudce stoupla radiace, uběhl už více než měsíc a Rusko k objasnění řeklo dosud velmi málo – asi tak dvě věty. Účelem většiny oficiálních prohlášení je nic neprozradit nebo přímo zamést stopy. Zmapovali jsme den po dni, co Moskva řekla a co si myslí různé vědecké instituce.

14:23 – Aerovka má kulaté výročí

Před sto lety byla založena dnes výhradně letecká továrna Aero, která ke svému stému výročí představuje nový letoun. Proslula ale i výrobou úspěšných dvoutaktních vozů, jejichž vznik oslavil mezinárodní Aero Car Club celosvětovým setkáním vozů v Leteckém muzeu Kbely a návštěvou provozoven Aero v Odolene Vodě.

Reklama

Související témata:

Doporučované