Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 16. srpna

Večerní zprávy 16. srpna 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

0:52 – Ztráta dětí kvůli účasti na demonstraci?

Zúčastnili se v Rusku protestu a můžou kvůli tomu ztratit děti – jak pokračuje případ rodiny Prokazovových? Mladým manželům chce prokuratura odebrat rodičovská práva za to, že přišli na jednu z moskevských demonstrací – a s sebou měli svého ročního syna – my jsme exkluzivně mluvili s otcem chlapce.

2:59 – Trestní oznámení na ředitele plzeňské hygieny

Ministerstvo zdravotnictví podalo podle zjištění Seznamu trestní oznámení na ředitele krajské hygieny v Plzni. Podle ministerstva řídil úřad bez ohledu na zákony – některým úředníkům například vyplácel víc peněz, než na kolik měli nárok.

5:07 – Schůzka v Lánech bude v úterý

Úterý – v tento den v podvečer bude kvůli výměně ministra kultury další ze série schůzek Andreje Babiše s Milošem Zemanem. Prezident tuto středu oznámil, že nechce jmenovat ministrem místopředsedu ČSSD Michala Šmardu, protože má výhrady k jeho odborným kompetencím. Šéfa sociálních demokratů Jana Hamáčka proto požádal, aby přišel s jiným kandidátem. To ČSSD odmítá.

5:34 – Kardinál Duka terčem sílící kritiky

Kritika na kardinála Dominika Duku výrazně sílí. Důvodem je jeho ostře psaná obhajoba polského arcibiskupa, který se ve svém nedávném kázání vymezil vůči LGBT komunitě. Označil ji za „duhový mor“. Sám Duka pak mluvil o jakési hrozbě totalitou homosexuálů.

7:45 – Ministr dopravy Kremlík bilancuje

Tři měsíce ve funkci a teď konečně představení plánů – ministr dopravy Vladimír Kremlík klade do budoucna důraz na stavbu nových kilometrů dálnic. V následujících třech letech chce zahájit práce na téměř pěti stech kilometrech.

„Chtěl bych, aby v horizontu pěti let byla zahájena většina zbývajících staveb k dokončení dálniční sítě České republiky,” říká Vladimír Kremlík.

Bilancování ministra dopravy podle dopravního experta Romana Budského postrádalo skutečnou hloubku a dlouhodobější koncepci. Ta chybí nejen v bezpečnosti nebo u autoškol, ale i u zapojování nových technologií.

10:41 – Komplikace i úlevy pro podnikatele

Další otočka – Vláda se po zavedení kontrolního hlášení nebo EET snaží podnikatelům zase ulevit. Třeba snížením administrativy. V návrzích jsou ale schované i nové překážky. Prodlužuje se třeba lhůta pro vracení daňových odpočtů z 30 na 45 dní. To postihne podnikatele s napjatým rozpočtem. Bývalý šéf Finanční správy Jiří Žežulka přitom nevidí ke kroku Ministerstva financí žádný důvod.

„Finanční správa má dnes dostatek prostředků, aby se dokázala zaměřit na deliktní situace, není důvod, aby se prodlužovala lhůta pro vracení odpočtů běžných podnikatelů,” říká Žežulka.

Podle Žežulky se ale vláda i přesto vydala směrem k přívětivějšímu daňovému systému. Celý rozhovor o daňových reformách s bývalým šéfem Finanční správy si můžete přečíst v neděli na webu Seznam Zpráv.

12:00 – Povinnosti vlastníků lesů

Další překážka v náročném boji s kůrovce – majitelé lesů totiž mají povinnost vytěžit a odvézt napadené dřevo – Pokud to nesplní, mohou dostat pokutu. Jenže v Česku je několik stovek tisíc vlastníků lesů, někteří ani nevědí, že nějaký les mají.

14:24 – Trump uvažuje o koupi Grónska

Špatný vtip – tak reagují dánští politici na možný plán amerického prezidenta Trumpa koupit od Dánska Grónsko. Podle Wall Street Journal se s ním svěřil svým poradcům. Na mrazivém kusu země žije nyní 56 tisíc lidí, ale hlavně jsou tam rozsáhlé nerostné zdroje.

Reklama

Doporučované