Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 19. srpna

Večerní zprávy 19. 8. 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:09 – Babiš a Hamáček se sešli

Vládní pat pokračuje. Ani dnešní ranní schůzka Andreje Babiše a Jana Hamáčka řešení nepřinesla. ČSSD dál trvá na Michalu Šmardovi coby ministrovi kultury. Pro premiéra je nepřijatelný s tím, že by koalici jen kritizoval. Šmarda se pak ozval na sociální síti.

Jan Hamáček očekává řešení od premiéra. Jak dlouho krize potrvá, sám neví. Stále ale opakuje, že vše musí být v souladu s koaliční smlouvou. Ta počítá s pěti ministry pro sociální demokracii – bez řádně obsazeného resortu kultury mají sociální demokraté jen čtyři. Navíc zahrnuje klauzuli, že šéfové koaličních stran si mohou nominovat své kandidáty na ministry a premiér by je pak měl navrhnout.

04:25 – Michal Šmarda jako starosta

Michal Šmarda už osm let stojí v čele Nového Města na Moravě. Jako starosta tam vede širokou koalici stran. Prezident ani premiér jej do vlády nechtějí, zeptali jsme se proto místních, jak Šmardu vnímají.

06:49 – Praha 8 odmítla spolupráci s Čínou

Radnice Prahy 8 odmítla pokračovat ve spolupráci s Čínou. Na základě upozornění Seznamu vedení městské části po třech letech vypovědělo platné memorandum. Starosta poslal dopis na čínské velvyslanectví v Praze, i přímo do čínské provincie Fengtai. Podle rady je memorandum vyhaslé.

08:50 – Erdoganova vláda odvolala tři starosty

Vláda tureckého prezidenta Erdogana odvolala tři starosty velkých měst na jihovýchodě země, kteří získali svůj mandát za kurdskou stranu HDP. Tamní ministerstvo vnitra uvedlo, že odvolání souvisí s podporou kurdských separatistů, kteří jsou v zemi považováni za teroristy. Opozice považuje rozhodnutí za nelegitimní.

11:04 – Další rozsáhlý požár na Gran Canaria

Požár na španělském ostrově Gran Canaria zničil od soboty už na 5 000 hektarů půdy. Bylo kvůli němu evakuováno asi 8 000 lidí. Na některých místech je kvůli nepřístupnému horskému terénu zcela nemožné dostat plameny pod kontrolu. Do boje s ohněm je nasazeno na 700 lidí, 9 vrtulníků a 16 letadel.

11:58 – Pravidla volného pohybu občanů EU ve Velké Británii

Ze dne na den – tak se s brexitem změní pravidla volného pohybu občanů Evropské unie ve Velké Británii. A to už na konci října v případě, že Británie odejde z Unie bez dohody.

Reklama

Doporučované