Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 2. srpna

Večerní zprávy Televize Seznam z pátku 2. srpna 2019Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam

Článek

00:10 – Ministerské kolečko u šéfky státní kasy začne příští týden. Představitelé jednotlivých resortů se ještě pokusí u Aleny Schillerové vyjednat peníze navíc – oproti tomu, s čím počítá prvotní návrh. Pětice sociálních demokratů si řekne zhruba o 20 miliard korun. To je podle ministryně TROUFALOST, na kterou nepřistoupí. A důvodem je i slábnoucí ekonomika, která nejspíš zmenší příjmy státu na daních a odvodech.

02:10 – Sociální demokracie přesto hrozí, že rozpočet v současném znění nepodpoří. Koaliční smlouva přitom jasně říká, že na rozpočtu se koalice MUSÍ dohodnout. Podle pravidel to má stihnout do konce září, aby ho zvládla projednat sněmovna. Hledat se tak bude kompromis mezi šetřením a přihazováním.

04:50 – Památný den romského holokaustu – Před 75 lety nacisté zlikvidovali takzvaný cikánský rodinný tábor v Osvětimi- Březince. Zavraždili tři tisíce Romů a Sintů z celé Evropy.

10:20 – Červencová vedra byla kvůli klimatickým změnám horší než v minulých letech. Podle studie vědců sdružených v síti – World Weather Atribution – kvůli vlivu člověka na klima – teploty stouply o 1,5 až tři stupně. V řadě západoevropských zemí padaly na konci července absolutní teplotní rekordy.

10:40 – Další rozšíření práv saúdských žen – tak se alespoň tváří nejnovější reforma, se kterou přišla Saúdská Arábie. Nově mohou ženy vycestovat do zahraničí i bez souhlasu mužů. Rozhodla o tom série dnes zveřejněných vládních dekretů.

13:10 – Začíná MotoGP a motocykloví nadšenci z celého světa míří do Brna. To se promítlo i na ubytování – hotely zvedly ceny – a za noc se platí i 13 tisíc horun. Alternativa? Vysokoškolské koleje. Ty nabízejí ubytování fanouškům od loňska a může za to jeden ze studentů.

Reklama

Doporučované