Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 23. září

Vše, co potřebujete vědět večer 23. záříVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:08 – Magnetická rezonance v nemocnici Na Bulovce

V českém zdravotnictví dojde v příštích měsících k neobvyklému přesunu. Elitní nemocnice IKEM se rozhodla, že svoji dvanáct let starou magnetickou rezonanci vyřadí. Nakonec ale skončí v jiné pražské nemocnici. A to konkrétně v Nemocnici Na Bulovce. Ta dosud podobný typ magnetické rezonance nemá. Přesto, že nemocnice ušetří, vyvolává přesun přístroje uvnitř resortu emoce. K situaci se vyjádřil reportér Radek Nohl.

03:17 – Ústavní žaloba na prezidenta Zemana

Argumenty právníků versus politické sympatie. Dvě roviny, které podle odborníků na Ústavu rozhodnou o osudu žaloby na prezidenta, sepsanou senátem. Poslanci se k ní podle programu schůze vyjádří ve čtvrtek odpoledne. Senátoři mají za to, že v době prezidentování Miloše Zemana existuje hned 12 kroků, které byly „hrubým porušením ústavních pravidel“.

K tématu hovořili ústavní právníci Jan Kudrna a Jan Kysela.

06:31 – Krach cestovní kanceláře Thomas Cook

Zástupy turistů se zavazadly, napjatá atmosféra. I tak vypadalo pondělí na některých světových letištích. Statisíce cestujících z celého světa zasáhl krach britské cestovní kanceláře Thomas Cook. Jedna z nejstarších cestovních společností neustála finanční potíže a dnes dopoledne ohlásila vstup do „nucené likvidace“. Jen Velká Británie má v nejrůznějších turistických destinacích přes 150 tisíc občanů – ty teď postupně dostává zpět domů v rámci největší repatriace v mírové historii. Třeba na řeckém ostrově Korfu bylo v době krachu zhruba 3000 turistů – a necelá polovina z nich měla z ostrova dnes odletět.

07:59 – Klimatický summit OSN

„Závod, který můžeme vyhrát, závod který musíme vyhrát” – tak zní heslo klimatického summitu OSN, který právě probíhá v New Yorku. Šedesát tři států včetně České republiky na něm mimo jiné představuje konkrétní plány pro boj s klimatickými změnami. Na summit v dalších dnech navážou všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN. Na nich – na rozdíl od dnešního summitu – promluví i český premiér Andrej Babiš.

11:43 – Revoluce ve školních osnovách

Božena Němcová ano, Karolína Světlá ne. Ministerstvo školství plánuje zúžit obsah učiva. Některé školy k tomu ale přistupují samy. Například v literatuře jdou raději do hloubky, než by žáky nutily naučit se nazpaměť desítky spisovatelů.

13:28 – Nové policejní základny za sto milionů korun

Jan Hamáček přijel dnes do Brna zahájit stavbu dvou nových policejních základen za sto milionů korun. Nová pracoviště nahradí staré objekty, které byly podle policejního ředitele Leoše Tržila v zoufalém stavu. Nová pracoviště mají sloučit policejní ředitelství a ředitelství silnic a dálnic.

14:07 – Den očima

Reklama

Související témata:

Doporučované