Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 24. července

Večerní zprávy 24. července 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Večerní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:03 – Babiš: Zeman Staňka odvolá k 31. 7.

Bez jediného slova komentáře skončila zhruba hodinová schůzka premiéra Andreje Babiše na zámku v Lánech. S prezidentem přijel řešit další osud koaliční vlády – konkrétně výměnu na postu ministra kultury. Odvolat z funkce Antonína Staňka prezident dosud – i přes výhrady politiků i ústavních právníků – odmítal. V Lánech byla naše reportérka Zuzana Černá, k tématu se vyjadřoval také expert Václav Dolejší.

„Tahle banální výměna na ministerstvu kultury se protahuje,“ uvedl Dolejší. „Prezident Miloš Zeman si pořád ze své pomstychtivosti vyřizuje účty se sociální demokracií a dělá jí problémy.“

03:51 – Ústavní žaloba na prezidenta Zemana

V podvečer začali senátoři projednávat návrh ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana. Podle iniciátorů prezident různými činy porušuje ústavu – například právě nečinností při jmenování a odvolávání členů vlády a nebo tím, že jedná v rozporu s oficiální zahraniční politikou. V Senátu byla reportérka Veronika Neprašová.

09:02 – Žádost o prodloužení odpovědi na audit je v Bruselu

Česko oficiálně požádalo Brusel o čas navíc. Delší lhůtu potřebuje na vypracování odpovědi na návrh první auditní zprávy k čerpání dotací a možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Zatím není jasné, jestli Evropská komise třicetidenní lhůtu prodlouží.

09:37 – Co s nemocnicí v Rumburku?

Jednání o budoucnosti Lužické nemocnice v Rumburku. Dnes odpoledne se ho na ministerstvu zdravotnictví zúčastní zástupci zdravotních pojišťoven. A to spolu se zástupci Krajské zdravotní, tedy uskupením pěti nemocnic, které zřizuje Ústecký kraj. Podle ministra Adama Vojtěcha je jediným řešením záchrany nemocnice v insolvenci právě její převzetí Krajskou zdravotní. Ta ji ale s dluhy nechce. Rumburská nemocnice vykazuje ztrátu asi 70 milionů korun.

11:59 – Zadržení českých vojáků

Vojenská policie při zásahu na generálním štábu v Praze a taky v Prostějově zadržela neupřesněné množství českých vojáků. Napsal to Deník N.

12:19 – Čína vyhrožuje Hongkongu zásahem

Čína hrozí vojenským zásahem v Hongkongu – armáda by tam měla v případě potřeby udržovat pořádek. Tamní vláda tak reaguje na protesty z posledních týdnů – ty odstartoval návrh zákona, který by umožňoval vydávat podezřelé z trestných činů do pevninské Číny.

15:22 – Mayová podala demisi, od Johnsona žádá dokončení brexitu

Boris Johnson je britským premiérem. Královna Alžběta II. ho v Buckinghamském paláci pověřila sestavením vlády. Její součástí budou nejspíš hlavně zastánci brexitu. Několik Johnsonových odpůrců dnes už kabinet dobrovolně opustilo.

16:30 – Den očima Lucie Hrdličkové

Reklama

Doporučované