Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 24. září

Vše, co potřebujete vědět večer 23. září.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:11 – Vzdor Antonína Staňka vůči ČSSD

Další vzdor exministra kultury Antonína Staňka vůči mateřské ČSSD. Po boku odpadlíků z SPD uvažuje o zrušení části poplatků, ze kterých funguje Česká televize a Český rozhlas. Předseda strany si ho zve na kobereček – sociální demokraté totiž koncesionářské poplatky považují dlouhodobě za garanci nezávislosti veřejnoprávních médií. Domácnosti platí měsíčně 45 korun za rozhlas a 135 korun za televizi.

03:36 - Plaga neuspěl na jednání o učitelských platech

Školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Důvod? Neúspěšné jednání s ministrem školství Robertem Plagou o zvýšení platů. Ten navrhl plošně navýšit platy o 2 250 korun měsíčně. O dalších čtrnáct set korun pak chce navýšit nadtarifní složky platu, například odměny pro schopné učitele. Pro začínající učitele by tak narůst základního platu činil osm procent. Zástupci školských odborů ale požadují nárůst tarifů nejméně desetiprocentní.

04:07 – Soud s pěti příslušníky StB

Pět bývalých příslušníků před soudem – kvůli takzvané akci Asanace, kdy týráním a vyhrožováním donutila Státní bezpečnost 280 signatářů Charty 77 k emigraci.

05:15 – Zasedání OSN

Světoví lídři na půdě OSN v New Yorku. Mezi nejočekávanější vystoupení čtyřiasedmdesátého zasedání Valného shromáždění patřily projevy amerického a brazilského prezidenta. A hlavní témata? Migrace i požáry v Amazonii.

07:12 – Rozhodnutí soudu kvůli brexitu

Velká porážka Borise Johnsona – členové britského nejvyššího soudu dnes jednomyslně rozhodli o tom, že nucené přerušení zasedání parlamentu nebylo v souladu se zákonem. Poslanci se tak velmi brzy znovu sejdou. A na premiéra se valí množství výzev k rezignaci.

10:36 – Výjimka z EET na samoprodej

Netradiční způsob prodeje, takzvaný samoprodej, který je postavený na důvěře v poctivost zákazníka, si u farmářů získává stále větší oblibu. A to kvůli jednoduchosti – zákazník si vezme ze skříně nebo ledničky, co potřebuje a do kasičky vhodí peníze. Farmáři se ale strachovali, že s další vlnou EET budou muset se samoprodejem přestat. Nakonec je ujistila až samotná ministryně financí Alena Schillerová, že se na ně vztahuje výjimka.

11:46 – Zdravotní stav prezidenta Zemana

Prezident Miloš Zeman dnes podstoupil zdravotní prohlídku v pražské Ústřední vojenské nemocnici. V nedělním rozhovoru pro Blesk uvedl, že si nechá udělat pouze krevní obraz. V nemocnici ale nakonec strávil pět hodin. Na vyšetření ho navíc doprovodila jeho dcera Kateřina. Sám prezident přiznal, že se mu zdraví horší. Mimo neuropatie a cukrovky, má také podle svých slov problémy se sluchem a nízkým tlakem. Kvůli nechutenství musel omezit i kouření. Podle ředitele Ústřední vojenské nemocnice Miroslava Zavorala, který prohlídku prezidenta vedl, ale Zeman žádný zdravotní problém nemá.

12:58 – Zimní opatření pro D1

Zimní opatření na D1 mezi Prahou a Brnem. Přibudou dvě stovky míst pro kamiony v nouzových odpočívadlech, u Humpolce budou neustále nachystané sypače. Ministr dopravy oznámil novinky v den, kdy provoz na D1 u Brna znovu kolaboval.

15:13 – Den očima

Reklama

Doporučované