Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 26. srpna

Večerní zprávy 26. srpna.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

1:07 Hamáček uvažuje o změně ústavy

Předseda ČSSD Jan Hamáček uvažuje o změně Ústavy. Řekl to v pořadu Výzva televize Seznam. Poučil se tak podle svých slov z tři měsíce trvající vládní krize, kdy prezident oddaloval nejprve odvolání ministra kultury, a pak i jmenování jeho nástupce. Ostatní političtí hráči, včetně prezidentových dlouhodobých kritiků, by ale základní zákon státu raději neměnili.

3:40 Zdravotnictví dostane na příští rok navíc 220 milionů

Zdravotnictví si v příštím roce polepší o 220 milionů korun. Dohodli se na tom ministři Adam Vojtěch a Alena Schillerová. Peníze navíc půjdou třeba na vzdělávání mladých lékařů nebo psychiatrickou péči. Asi 20 milionů korun rozdělí ministerstvo v dotacích, například hospicům.

4:30 Státní nemocnice nesplácí dluhy za léky

Dodali léky, peníze zatím nemají. Asociace distributorů léčiv vyzývá ministerstvo zdravotnictví, aby zaplatilo za zboží, které obdržely státní nemocnice. Resort ministra Adama Vojtěcha chce situaci řešit. Upozorňuje ale, že problémy nevznikly najednou, nahromadily se během několika let.

6:20 Hrazená zdravotní péče v Sasku

Krize kolem rumburské nemocnice v insolvenci má dohru – Obyvatelé šluknovského výběžku budou mít hrazenou péči na území Saska. Ministerstvo zdravotnictví se v tomto týdnu chystá podepsat smlouvu, která zaváže sedm zdravotních pojišťoven k úhradě poskytované péče. To samé bude platit i naopak – tedy pro Němce v momentě přeshraniční léčby.

8:37 Tisková konference slovenské prezidentky

Vražda novináře Jána Kuciaka a její vyšetřování jako hlavní téma slovenské politiky. Prezidentka Zuzana Čaputová kvůli ní svolala mimořádnou tiskovou konferenci a na ní doslova řekla: Někdo se tu cynicky pokusil vytvořit stát ve státě a ovládnout ho pro sebe a své lidi. Zuzana Čaputová vyzvala, aby z funkce odstoupila státní tajemnice ministerstva spravedlnosti. Měla si psát s mužem obviněným z toho, že si vraždu objednal – podnikatelem Mariánem Kočnerem.

11:05 Císařský ostrov a Troju opět spojí lávka

Císařský ostrov a Troju opět spojí lávka. Pražští radní schválili, že ji postaví společnost SMP CZ. Nová lávka hlavní město vyjde na téměř 106 milionů korun bez DPH, což je asi o 36 milionů korun více než předpokládaná hodnota zakázky. Most bude mít ocelovou konstrukci s životností 100 let a nově na něj budou smět i cyklisté. Termín dokončení – polovina příštího roku.

13:19 Další krok k záchraně nosorožce

Dobrá zpráva z laboratoře – mezinárodní tým se snaží zachránit téměř vyhynulý druh nosorožce. Jeho součástí jsou i odborníci ze Safariparku ve Dvoře Králové nad Labem.

Reklama

Doporučované