Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 26. září

Vše, co potřebujete vědět večer 26. září.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:20 Žaloba na prezidenta

Podle autorů žaloby nebylo cílem odvolat prezidenta Miloše Zemana, ale varovat budoucí hlavy státu, zaznělo v pořadu Televize Seznam Duel. Místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová pak text popsala spíše jako soubor hříchů prezidenta, sociální demokraté by podle ní podpořili jednoskutkovou žalobu.

04:50 Babiš v OSN

Podle premiéra Andreje Babiše má být Česko zemí pro budoucnost. To alespoň zaznělo v jeho projevu na Valném shromáždění OSN. Mimo jiné vychválil českou výrobu a vzpomněl na pád komunismu. Česká republika podle premiérových slov vedle inovací podporuje také Pařížskou dohodu. Všichni, kdo nejvíce přispívají ke znečištění životního prostředí, musejí podle něj najít politickou odvahu podílet se na řešení. Nemá to ale podle Andreje Babiše být na úkor ekonomiky. Sám v červnu letošního roku na summitu EU doslova prohlásil: „Proč máme řešit teď, 31 let dopředu, rok 2050?” Ekologové z Greenpeace dlouhodobě říkají, že pro planetu státy dělají málo.

08:15 Zemřel exprezident Chirac

Zemřel Jacques Chirac. Bývalému francouzskému prezidentovi bylo 86 let. Francouzské politice dominoval několik desetiletí. Zasloužil se mimo jiné o přijetí eura a prosadil zkrácení prezidentského mandátu ze 7 na 5 let. Jinak zářnou politickou kariéru poznamenalo rozhodnutí soudu, který ho jako jediného francouzského poválečného prezidenta uznal vinným ze zneužití veřejných prostředků. Na pařížské radnici – v době, kdy byl starostou – zaměstnával lidi, kteří ve skutečnosti pracovali pro jeho politickou stranu.

08:55 Trumpův impeachment

Dokument, který hýbe prezidentským křeslem Donalda Trumpa, dnes zveřejnil Výbor pro kontrolu zpravodajských služeb americké Sněmovny reprezentantů. Jedná se o udání zdroje z tajných služeb. Detaily přidala redaktorka zahraniční redakce Eva Soukeníková. „Prezident Zelenskyj byl překvapený, že Donald Trump zveřejnil i jeho část konverzace,” řekla ve Večerních zprávách.

12:18 Babišova úřednická čtvrť

Úřednická čtvrť v Letňanech a spor Prahy se státem. Projekt premiéra Babiše, který od začátku roku zaměstnává vládu i pražský magistrát. Stále více okolností ale ohrožuje jeho vznik.

Reklama

Související témata:

Doporučované