Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 27. srpna

Večerní zprávy 27. srpna.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:10 – Nedostatek pedagogů

Studenti prvních ročníků pedagogických fakult nově míří rovnou mezi žáky. Ne na zkoušku, ale jako čerství učitelé – i to je způsob, jak školy letos řeší zoufalý nedostatek pedagogů. Těch aktuálně chybí zhruba šest tisíc. Případně pak zkušení učitelé zkouší vyučovat předměty, ze kterých nemají aprobaci. Odborníci před novým systémem varují s tím, že může výrazně uškodit českému školství.

03:21 – O vedení TOP 09 se bude ucházet i Pekarová

Šéfkou TOP 09 se chce stát i poslankyně Markéta Pekarová Adamová. Stávající místopředsedkyně oznámila, že bude na podzim na sněmu strany kandidovat na předsednický post. Pokud by uspěla, stala by se první ženou v čele sněmovní strany po téměř dvaceti letech. Pekarová zvažovala kandidaturu už před dvěma lety, kdy po prohraných sněmovních volbách z čela strany odstoupil Miroslav Kalousek. Nakonec odmítla. Nyní změnila názor a stranu, která se podle preferencí pohybuje na hranici odchodu ze sněmovny, prý hodlá restartovat.

04:12 – Pospíšil kandidovat naopak nebude

Obhajovat předsednický post naopak nebude stávající šéf TOP 09 Jiří Pospíšil. Seznamu potvrdil, že ve stranických primárkách podpoří právě Pekarovou.

05:22 – Nová hasičská stanice v Praze

Konec služeb na stanici z války. Hasiči z pražských Holešovic se dočkali – dneškem začíná stavba nové stanice, která nahradí dřevěné zázemí z roku 1942. Hotovo má být za dva roky.

08:34 – Zeman jmenoval Zaorálka do funkce ministra kultury

Letní krize je definitivně ukončena. Ministerstvo kultury má po více než čtvrt roce opět vedení. Do čela resortu dnes prezident Miloš Zeman jmenoval Lubomíra Zaorálka z ČSSD. Ten na tiskové konferenci například uvedl, že jeho prvními kroky budou směřovat k urgentním problémům jako jsou rozpočet, nebo rozhodnutí svého předchůdce Antonína Staňka. Ve vládě Andreje Babiše bude i navzdory jejich dřívějším sporům.

09:08 – Sledování Romana Janouška

Jezdil na kole, šel si zaplavat nebo navštívil galerii. Soud nechal sledovat odsouzeného podnikatele Romana Janouška, který má ze zdravotních důvodů přerušen výkon trestu. Janoušek by měl být podle lékaře neustále ve společnosti osoby, která se o něj v případě potřeby postará, a žádal proto o prominutí zbytku trestu. Soud teď ale prokázal, že minimálně minulý měsíc byl podnikatel schopný se o sebe starat sám. Janoušek ve vězení strávil zatím 1,5 roku z celkových 4,5, svého trestu.

09:40 Kampelička vyplácela úvěry v řádu desítek milionů korun

Rozsáhlé policejní vyšetřování případu zkrachovalého Metropolitního spořitelního družstva přineslo nový příběh. Ten popisuje, jak ve své době největší kampelička v Česku vyplácela úvěry. Nejnovější kauza se týká pozemků pro stavbu solární elektrárny, na které vyplatila 34 milionů korun. Podle obžaloby došlo v tomto případě k úvěrovému podvodu. Detaily bude nyní řešit soud.

11:12 – Nové složení Evropské komise

Budoucí šéfka Evropské komise zná většinu jmen kandidátů na eurokomisaře a začíná jednat. Ursula von der Leyenová celý srpen dává dohromady složení nové Evropské komise. Právě na ní pak bude rozdělení portfolií – tedy oblastí, které budou mít jednotliví komisaři na starost. O některá z nich je velký zájem. Mezi ty nejžádanější patří hospodářská soutěž, mezinárodní obchod, vnitřní trh, digitální ekonomika nebo životní prostředí.

13:19 – Sucho v České republice

Česko čeká zřejmě poslední vlna tropů. A sucho je stále na kritické hranici, ukazují data Českého hydrometeorologického ústavu a portálu Intersucho. Mírně se ale zlepšil stav povrchové vody.

15:27 – Den očima Josefa Mačího

Reklama

Související témata:

Doporučované