Hlavní obsah

Česká města demonstrují, chyby sčítacích komisí a soužití Čechů s Romy

Večerní zprávy 28. května 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:15 Další demonstrace proti Benešové, zapojilo se 240 měst

240 měst po celém Česku se připojilo k dalším demonstracím proti ministryni spravedlnosti Marii Benešové a premiérovi Andreji Babišovi. Protesty svolal spolek Milion chvilek a pojmenoval je Milion chvilek pro demokracii. Demonstruje se už pátý týden za sebou. V regionech se dnes sešlo několik tisíc lidí. Z dění ale byla tentokrát vynechána Praha. My se mimo jiné vydali do Brna, Českých Budějovic nebo Liberce.

06:25 Niedermayer do užšího vedení strany?

Čtvrté místo, 11,6 % a tři mandáty – koalice STAN a TOP 09 hodnotí volební výsledek. Lídr kandidátky Jiří Pospíšil je spokojený, předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek ale vedení kritizuje za tříštění sil a politikaření. Koalice také má jedno prvenství – nejvíc preferenčních hlasů ze všech zvolených získal dosavadní europoslanec Luděk Niedermayer a přeskočil i jedničku na kandidátce.

08:50 Chyby při sčítání

I letos se při volbách našly chyby při sčítání hlasů. Stejně jako na podzim 2017 při sněmovních volbách komise v desítkách okrsků špatně připočítávaly preferenční hlasy prvním kandidátům. Na chyby narazil Lukáš Blažej z České pirátské strany. K chybám došlo třeba v některých okrsích v Brně, Praze, Novém Jičíně nebo Děčíně.

09:53 Prezident Zeman nepřijal demisi ministra Staňka

Prezident Zeman nepřijal rezignaci ministra kultury Staňka. Řekl to po vzájemném jednání na Hradě. Staněk byl kritizován za odvolání ředitelů Národní galerie a Muzea umění Olomouc, rezignaci podal po nátlaku předsedy ČSSD Hamáčka. Hamáček v reakci na to řekl, že požádá ve středu premiéra Babiše, aby Zemanovi navrhl odvolání Staňka. Za nového ministra kultury chce místopředsedu ČSSD a starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu.

10:35 Vztah Romů a Čechů je nejlepší za 20 let

Nejlepší výsledek za dvacet let – Soužití mezi Romy a většinovou českou společností hodnotí jako dobré nejvíc lidí od roku 1999. I přes pozitivní trend ale pořád dominuje negativní postoj založený na stereotypech. Vyplynulo to z průzkumu společnosti CVVM. Jeho výsledky přitom přišly jen pár měsíců po odvysílání oblíbeného televizního seriálu Most. Ten se mimo jiné věnoval romské menšině.

12:41 Notre-Dame zůstane původní podoba

Pařížská dominanta, katedrála Notre-Dame si zachová svou původní podobu. Příslušný zákon schválil francouzský senát a teď čeká na podpis prezidenta. Senátoři ale dál kritizují plán prezidenta Macrona stihnout rekonstrukci do pěti let. Podle některých politiků je to jen zbytečný tlak, který by mohl způsobit menší důraz na bezpečnost. Katedrála přišla při rozsáhlých požárech 15. dubna o střechu a věž. Na opravu přispělo jen ve Francii přes 200 tisíc lidí. Vybraly se stovky milionů eur.

13:11 Útok nožem v Japonsku: 2 mrtví

Nejmíň dva mrtví a šestnáct zraněných. Taková je bilance útoku na skupinu školáků v Japonsku. Děti i několik dospělých pobodal zhruba padesátiletý útočník – sám sebe pak bodl do krku a po převozu do nemocnice zemřel.

14:53 Policie prověřuje dotaci pro Mynáře

Policie prověřuje dotaci 6 milionů korun na rekonstrukci penzionu kancléře Vratislava Mynáře v Osvětimanech. Evropskou dotaci získala firma Clever Management. Seznam teď zjistil, že vyšetřovatelé si v této souvislosti před několika dny přijeli pro důkazy do Úřadu regionální soudržnosti Střední Morava. Odvezli si veškeré dokumenty, které s přidělením dotace souvisí. Případ zároveň prověřuje i dotační úřad.

15:18 Autorský výběr událostí dne – tentokrát podle Olivera Sáluse

Reklama

Doporučované