Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 28. srpna

Večerní zprávy 28. srpna.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

0:55 – Krize digitálního státu

Priorita vlády, na kterou se zapomnělo – digitalizace státní správy má být vlajkovou lodí, v rozpočtu na ni ale chybí peníze. Podle Ministerstva vnitra, které se o elektronickou komunikaci státu stará, schází stovky milionů – a bez nich prý úřady mezi sebou komunikovat nebudou.

Právě Portál občana a občanské průkazy s čipem jsou teď klíčem k online službám veřejné správy. Přihlášení funguje skrze zabezpečenou e-Identitu. Teď to důležité – co všechno můžeme už online vyřídit?

04:52 – Johnson blokuje parlament

Nečekaná rána do britské debaty o brexitu dnes přišla od Borise Johnsona. Britská královna Alžběta II. totiž vyhověla návrhu premiéra a zkrátila podzimní schůzi Dolní sněmovny. Šance na parlamentní zablokování brexitu bez dohody se tím dál snížily. Zákonodárci tak budou mít v polovině října už jen malou šanci zastavit divoký odchod své země z Evropské unie. Opoziční strany chtěly legislativní cestou donutit premiéra, aby Británie vyloučila brexit bez dohody a požádala o další odklad. Pozastavení fungování britského parlamentu se považuje za velmi kontroverzní. Podle kritiků navíc premiér Johnson panovnici napřímo zatáhl do brexitového dění.

Jiří Hošek je šéfkomentátor Seznamu a bývalý zpravodaj v Londýně.

07:43 – Hypotéka na mobilheimy

Krize bydlení a nedostatek bytů má další viditelný dopad. U Čechů roste zájem o mobilní domy. Ty jsou často dvojnásobně i více levnější než podobně velké byty ve větších městech.

11:09 – Vyšetřovatelé chtějí od Smartwings vysvětlení

Řekněte, proč letělo letadlo přes část Evropy bez jednoho motoru – Úřad pro civilní letectví požaduje po společnosti Smartwings vysvětlení. Zajímá se o konkrétní rozhodnutí, ke kterým piloti společnosti došli, když letěli i přes nefunkční motor z Řecka až do Prahy. Na podání důkazního materiálu má aerolinka čas do 6. září. Text žádosti nemůže instituce podle svého mluvčího poskytnout novinářům, protože probíhá správní řízení.

11:49 – Vesnický sport v ohrožení

Krize sportovních klubů v Česku – řada z nich je totiž závislá na státních dotacích z programu s názvem „Můj klub”. Z něj se má ročně rozdělit 1,5 miliardy korun – jenže letos se finance dostaly jen ke třetině týmů.

14:16 – Brněnský krajský soud řeší Janouška

Brněnský krajský soud si nechal poslat kompletní spis k případu odsouzeného podnikatele Romana Janouška. Udělal to poté, co se v úterý objevila zpráva, že navštěvoval bez doprovodu plovárnu v pražských Žlutých lázních nebo jezdil na kole v okolí Votic. Soud v Brně na základě těchto informací z policejního sledování začne řešit, jestli Janoušek nezneužívá rozhodnutí, podle kterého mu byl trest přerušen. Díky němu si v tuto chvíli nemusí odpykávat ve vězení zbytek ze svých čtyř a půl let za mřížemi.

14:50 – Holandsko: soud kvuli eutanazii

Přelomový soudní proces – vůbec poprvé nizozemský soud rozhoduje o případu spojeném s eutanazií. A to kvůli kauze lékařky, která takto usmrtila ženu s demencí. Pacientka o eutanazii zažádala v dřívějších stadiích choroby – a podle prokuratury svůj názor možná změnila. To si lékařka už ale neověřila.

Reklama

Doporučované