Hlavní obsah

Chybné údaje v Památníku Lidice, sexuální zneužívání v církvi a napětí ve školství

Večerní zprávy 29. května 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:10 Chybné údaje v Památníku Lidice

Zarážející. Tak označila starostka Lidic chyby, které v údajích tamního památníku odhalila Televize Seznam. Lidické oběti nacistů by podle ní měly mít uvedené správné osobní údaje, navíc je podle starostky udivující, že ani po tolika letech od vyvraždění obyvatel a vypálení obce nedošlo stále k nápravě. Badatelka Jarmila Doležalová upozorňuje třeba na chyby v datech nebo místech narození.

03:40 V letadle s Babišem padl výstřel z pistole

Výstřel na palubě letadla s Andrejem Babišem – policista z ochranné služby podle serveru Aktuálně.cz nešťastnou náhodou vystřelil krátce poté, co premiér do letadla nastoupil a stroj se chystal k odletu. Výstřel vyšel ze služební zbraně v okamžiku, kdy podle předpisů svou zbraň vybíjel a chtěl ji předat posádce letadla. Celý incident se odehrál na letišti v Bruselu. Nikomu se nic nestalo.

04:05 Zeman navrhl premiérovi, aby Staňka neodvolával

Další komplikace pro změnu ve vládě Andreje Babiše – prezident Miloš Zeman totiž navrhl premiérovi, aby zatím neodvolával ministra kultury za ČSSD Antonína Staňka. V dopise Babišovi sdělil, aby počkal na výsledky trestního oznámení podaného právě ministrem kultury. Jde už o druhý krok, který Pražský hrad v této kauze učinil – Antonín Staněk totiž sám před několika dny podal demisi. Tu ale Miloš Zeman nepřijal, a nyní tak musí dojít na oficiální krok premiéra. Novým ministrem kultury by chtěl šéf sociální demokracie Jan Hamáček udělat místopředsedu své partaje Michala Šmardu.

06:35 Vyplácení dotací pro Agrofert

Nemůžeme nic dělat, je to věc úředníků – tak reagují politici z dozorčí rady Státního zemědělského fondu na stále ještě proplácené dotace pro Agrofert. Peníze na jednotlivé projekty přitom EU přestala dočasně proplácet už na konci loňského roku. Důvodem je přetrvávající podezření ze střetu zájmů českého premiéra Babiše. S předsedou dozorčí rady, komunistou Pavlem Kováčikem o tom mluvila Veronika Neprašová.

08:55 Napětí ve školství

Napětí ve školství – spory totiž vyvolává příliv lidí z praxe. Učitelské spolky se ostře staví proti plánu ministerstva. Mají za to, že odborníci bez pedagogického vzdělání nezajistí dostatečně kvalitní výuku. Ministerstvo přitom hodlá takovou změnu zavést co nejdříve – školy to podle šéfa resortu Roberta Plagy v době personální krize nutně potřebují.

11:02 Sexuální zneužívání v církvi

Sexuální zločiny v církvi musí policie prošetřit. Po odvysílání posledního dílu Zvláštního vyšetřování Televize Seznam se do případu vložila vrchní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová, která nařídila svým kolegům v jižních Čechách, aby prošetřili případ, na který jsme upozornili. Jak ale reportéři Sabina Slonková a Jiří Kubík zjistili, celá záležitost, včetně vlažného přístupu církve, nadále pokračuje.

12:43 Obnova Mariánského sloupu v Praze

Zásah policie a rozkopaný symbol Prahy – tak dopadl pokus sochaře Petra Váni o obnovu Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Kolem jeho obnovy se vedou bouřlivé diskuse od začátku 90. let, kdy se o postavení náhrady za sloup, stržený v roce 1918, začalo opět diskutovat. Sochař Váňa má údajně platné stavební povolení, které ale brzy vyprší, a proto prý začal jednat. Sám ale přiznal, že nemá vyřízený zábor místa. Pražský magistrát tvrdí, že všechny doposud provedené práce se na místě uskutečnily načerno.

13:20 Mueller o vyšetřování Donalda Trumpa

Třeskuté vyjádření Roberta Muellera o americkém prezidentovi – pokud by si vyšetřovatelé byli jistí, že se Donald Trump nedopustil ničeho protiprávního, objevilo by se to v závěrečné zprávě, to dnes zvláštní vyšetřovatel řekl před novináři poté, co dva roky zkoumal roli Ruska v posledních amerických prezidentských volbách a počínání Donalda Trumpa.

15:06 Ukrajina pod vedením nového prezidenta

Deset dní ve funkci – několik velkých kroků. Tak vypadá Ukrajina pod vedením nového prezidenta. Bývalý herec Volodymyr Zelenskyj přitom vstoupil do úřadu s prakticky nulovou politickou zkušeností, hned ale udělal výrazná gesta. Včera třeba vrátil gruzínskému prezidentovi Michailu Saakašvilimu ukrajinské občanství.

18:13 Autorský výběr událostí podle reportéra Vojtěcha Blažka

Reklama

Doporučované