Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 30. srpna

Večerní zprávy 30. srpna.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

1:10 – Vládní plány na posílení zdravotní prevence občanů

Čeští muži prožijí v průměru 13 let s nějakou formou zdravotního omezení; ženy, které se obecně dožívají vyššího věku, pak o pět let více. I to je téma, které chce Ministerstvo práce v rámci přípravy na stárnutí populace předložit v pondělí na vládě. Cílem resortu je posílit prevenci u seniorů a zastavit omezování zdravotní péče. Například ve Švédsku žijí lidé mnohem déle zdraví, než v České republice. Na vině je postoj Čechů k vlastnímu zdraví, ale také systém financování zdravotní péče.

4:30 – Jak zastavit exekuce

Zhruba 133 tisíc exekucí poslalo ministerstvo soudům s tím, aby prověřily, jestli jsou platné – a případně je zastavily. Seznam zaznamenal první reakci: Soudce se ptá věřitele, jestli raději nechce exekuci zastavit sám. Podle odborníků je ale pro dlužníka právě tato varianta výrazně horší. Exekutor totiž v takových případech může sám rozhodovat o tom, jestli má dlužníkovi vracet náklady na exekuci.

6:55 – Ministryně Schillerová se brání

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová chce na plénu Sněmovny interpelovat ministryni financí Alenu Schillerovou. Finanční správa totiž po dotazu senátora Tomáše Goláně potvrdila, že nepředala policii závažné informace o možném krácení daní firmy Agrofert. Ministryně vešerou kritiku odmítá s tím, že případ nespadal do její kompetence. „Já jsem 1. července 2014 nastoupila na Generální finanční řediteství do pozice ředitelky odboru daňového procesu, to znamená naprosto striktně specializovanou funkci. A vůbec nikdy do mé kompetence nic takového nespadalo,“ řekla Seznamu Schillerová.

8:00 – Rekonstrukce hotelu Thermal

Slavný hotel Thermal v Karlových Varech čekají rozsáhlé opravy. Sídlo Mezinárodního filmového festivalu chce Ministerstvo financí modernizovat za 580 milionů, a to včetně bazénu. Plány do lázeňského města přijeli představit ministryně Alena Schillerová i premiér Andrej Babiš. Na přípravě rekonstrukce hotelu se podle Schillerové podílejí památkáři z karlovarského magistrátu i památkový ústav v Lokti. „Snažíme se, aby ten hotel byl v maximální míře tak jako kdysi, měl stejnou barevnost, stejné chodby, podobné dveře. Ale nemůžeme vést nekonečné debaty o tom, jestli má být něco tak nebo jinak," řekla Schillerová.

9:45 – Zadržení aktivisté obviněni z organizace protestů

Nejvýraznější tvář hongkongských protestů propuštěna – Joshua Wong byl dnes po několikahodivém pobytu za mřížemi propuštěn na kauci. On i další zadržená představitelka vůdců aktivistů čelí obvinění z podílu na organizaci nepovoleného protestu před policejní stanicí z 21. června a přesvědčování ostatních k účasti na demonstracích. Případ byl odročen na 8. listopadu. Demonstranti ve svých snahách o prosazení demokratických reforem budou pokračovat. Média spekulují, že do ulic vyjdou už v sobotu navzdory zákazu vlády. Na příští pondělí a úterý chystají generální stávku.

10:30 – Nejasná výměna vězňů

Diplomatické pnutí kolem výměny ruských a ukrajinských vězňů trvá. Vlnu mediálního zájmu spustil facebookový příspěvek nového ukrajinského generálního prokurátora. Ten veřejnost informoval o tom, že výměna rukojmích je dohodnuta a tito lidé letí domů. To se ale nakonec nepotvrdilo – dementoval ji ukrajinský prezident i bezpečnostní složky země. V chystané výměně rukojmích se hraje například o režiséra Olega Sencova nebo zadržené ukrajinské námořníky.

13:40 – Budoucnost Koněvovy sochy

Radnice Prahy 6 dnes zakryla sochu sovětského maršála Ivana Koněva. Nechala kolem ní postavit lešení a pokryla ho plachtou. Důvodem je snaha ochránit pomník před vandaly, uvedl mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek. Plachtu kolem 13:00 z lešení strhl aktivista Jiří Černohorský. Radnice ji vpodvečer nechala na místo vrátit. Pomník je předmětem sporu s Ruskou federací, šestá městská část navrhuje, aby byl přesunut na zahradu ruského velvyslanectví v Praze. Ruské velvyslanectví označilo jednání radnice za ‚opakované zneuctění památky vojáků Rudé armády padlých v bojích proti nacistům za svobodu Československa‘.

14:55 – Dačice prohrály boj s kůrovcem

Dačice na pomezí jižnich Čech a Vysočiny s kůrovcem už dobojovaly. Brouk drtivě zvítězil a zanechal za sebou stovky hektarů holin a uschlých lesů – škody dosahují desítek milionů korun. Vlastníci lesů se podle materiálu ministerstva zemědělství od konce předloňského roku dostávají s prodejní cenou jehličnatého dříví pod úroveň nákladů nutných k zákonným povinnostem při těžbě dříví, jako je výsadba stromů a jejich ochrana. Ekonomické škody od roku 2018 do roku 2020 by mohly být podle úřadu 32,6 miliardy korun.

Reklama

Doporučované